Bindkracht opent 't Klein Paradijs

ZINTUIGLIJKE TUIN WERD MET VEREENDE KRACHTEN AANGELEGD

De leerlingen van het Piso leggen de laatste hand aan hun zelfontworpen houten tuinhuis.
repro BOLLEN De leerlingen van het Piso leggen de laatste hand aan hun zelfontworpen houten tuinhuis.
Vzw Bindkracht, een project voor veertien jonge mensen met een beperking, opent op 31 maart een zintuiglijke tuin van negen are in de Kalsbergstraat. De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan de tuin door tal van vrijwilligers, scholen en andere instanties. De tuin krijgt de naam 't Klein Paradijs mee.

"Zoals iedereen weet is natuur en groen erg belangrijk voor het welzijn van mensen met een beperking", zegt Luc Heylen, bezieler van het tuinproject. "De weldaad van de natuur en de rust, het proces van zaaien en oogsten, het creatief bezig zijn in het groen, natuurlijke snoezelelementen als geuren en kleuren van planten, bloemen en kruiden ervaren, picknicken in de natuur en ga zo maar door. Het zijn een aantal aspecten die we expliciet vorm willen geven. De rolstoeltoegankelijke paden, die ecologisch aangelegd zijn, en het prachtige tuinatelier dat volledig op maat en rolstoelvriendelijk ter plaatse getimmerd werd, zorgen voor heel wat mogelijkheden."

Groepsproject

Wat bijzonder is aan dit groenproject, een gratis ontwerp van architect Guy Cleuren uit Bilzen, is dat er zo veel mensen en instanties bij betrokken zijn. "De buurt, scholen, de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Zuid Hageland, IGO en de Bindkrachtvrijwilligers hebben er, met de steun van Cera, voor gezorgd dat dit mooie stukje grond, dat we gratis in bruikleen krijgen van de familie Serge en Erna Vanbrabant- Stevens, omgetoverd is tot een klein paradijs. Vandaar dat we het project de naam 't Klein Paradijs meegeven", vertelt Heylen. "Ook Landense bedrijven, aannemer Yves Lenaerts, Ertrijckx (tuinaanleg) en boomverzorging Arbor, boden gratis hulp aan, net als Landense landbouwers, die de grond kwamen nivelleren en bemesten."


De leerlingen van het zesde jaar Houtbewerking van het Piso kregen dan weer de taak om het concept te ontwikkelen, gaande van het ontwerp tot de oplevering. De leerlingen ontwierpen ook het houten tuinhuis in het kader van hun Geïntegreerde Proef (GIP), het eindwerk dat ze moeten maken tijdens hun zesde jaar. "De leerlingen van De Wijnpers zorgden op hun beurt mee voor de aanleg van de rolstoelpaden en de siertuin en bij Campus D'Hek maakte men een ijzeren poort op maat en organiseerden ze activiteiten om het materiaal te sponsoren. Ook het Sint-Theresiacollege van Kapelle-op-den-Bos hield een schoolproject voor de aankoop van materialen en van het Landense bedrijf Schepers Bouwmaterialen kregen we ook sponsoring", aldus Heylen.

Warm welkom

"Als vzw Bindkracht zijn we verheugd dat we dit mooie en tastbare resultaat kunnen presenteren", zegt Nadia Quintens, voorzitter van vzw Bindkracht. "We willen iedereen die mee geholpen heeft aan de realisatie van 't Kleine Paradijs hartelijk bedanken. Voor ons allen is het ook een enorme bemoediging dat de mensen uit de buurt zo positief reageren. Onze mensen met een beperking worden echt met open armen ontvangen en iedereen komt wat hulp aanbieden. Van een warm welkom gesproken!"