'Video Staf' Sterkendries gehuldigd door stadsbestuur

Burgemeester Iris Vander Schelde overhandigt een oorkonde aan Staf Sterkendries.
Foto VDT Burgemeester Iris Vander Schelde overhandigt een oorkonde aan Staf Sterkendries.
Tijdens de eerste gemeenteraad van 2017 is Staf Sterkendries (83) gehuldigd door het stadsbestuur van Landen. Met een oorkonde en een receptie bedankte het college van burgemeester en schepenen 'Video Staf' voor zijn jarenlange inzet om Landen in beeld te brengen.

Staf heeft ondertussen al meer dan 200 films op zijn naam staan: jaaroverzichten van en over Landen, reportages over diverse evenementen, de videoreeks 'Ten Huize van', de maandelijkse gemeenteraad, enz. Al die stukjes geschiedenis heeft hij gevat in beeld en dit unieke archief schonk hij aan de stad Landen. Via het documentatiecentrum van de Geschied- en Heemkundige Kring in het bezoekerscentrum Rufferdinge kan iedereen op aanvraag de geschiedenis van Landen herbeleven.

Grote passie

Staf Sterkendries is een geboren en getogen Landenaar en kleermaker van opleiding. Al snel ontdekte hij dat film een van zijn grote passies zou worden. "Toen de super 8-film op de markt kwam, was ik een van de eerste Belgen die zich zo'n camera aanschafte. Door mijn interesse voor de Haspengouw Rally ben ik in de jaren '80 in het filmavontuur beland. Ik volgde elk rallygebeuren met de camera op de schouder. Al gauw begon ik alles te filmen wat er in Landen gebeurde, van een klein familiegebeuren tot een groot stadsevent. En daar ben ik eigenlijk nooit meer mee gestopt."


Bij alle grote en kleine evenementen in Landen zie je 'Video Staf' dan ook discreet met zijn camera in aanslag. Staf geniet al 22 jaar van zijn pensioen, maar dat betekent duidelijk niet dat hij stil zit. niet betekent dat hij stil zit.


"Bedankt voor je inzet en enthousiasme, voor de beelden die jij voor ons verzameld hebt, voor het unieke archief dat jij ons nalaat! We hopen je nog vaak tegen te komen in Landen", zei burgemeester Iris Vander Schelde nog.


Wie Stafs archief graag eens raadpleegt, kan daarvoor terecht op de website www.ghklanden.be


(VDT)