"Van kerk willen we sociale ruimte maken"

VZW DE BENDE VAN WANGE WIL MEER LEVEN BRENGEN IN DORP

De Bende van Wange zet zich onder meer in voor een propere buurt.
Foto Bollen De Bende van Wange zet zich onder meer in voor een propere buurt.
Er mag gerust weer wat meer leven in de Landense deelgemeente Wange komen. Dat vinden heel wat inwoners en dus verzamelden ze hun krachten en richtten ze vzw De Bende van Wange op. Die bende organiseerde zopas 'de Groewte Kosch'. Een 30-tal vrijwilligers kwam opdagen om het zwerfvuil in en rond Wange op te ruimen.

Het idee voor 'de Groewte Kosch' kwam van Tineke Van Eycken. "Het is vreselijk wat de mensen allemaal achterlaten of gewoon op straat gooien", zegt ze. "Wij hebben een prachtige buurt hier met nog veel groen. Zelf ben ik afkomstig van Melsbroek, maar ik voel me hier echt thuis. Mensen beseffen soms niet hoe mooi het hier wel is."


Er stonden drie parcoursen van elk ongeveer drie kilometer op het programma. De vangst was bijzonder groot. "We haalden dertien zakken zwerfvuil op", zegt Didier Pierco. "Op een plaats lagen er zelfs 49 flessen whisky. We beseffen dat onze actie de buurt maar tijdelijk zal proper houden, maar als we een aantal mensen kunnen bereiken die nu eventjes nadenken voordat ze hun afval in de berm gooien, is onze missie geslaagd. Die glazen flessen zijn voor mij onbegrijpelijk. In elke gemeente staan glascontainers waar je flessen gratis kan weggooien."


De stad Landen bezorgde iedereen grijpers, fluo-hesjes, afvalzakken en handschoenen en na de tocht werd soep aangeboden als verrassing voor elke deelnemer. Schepen Didier Reynaerts (Open Vld) bracht de actievoerders persoonlijk een bezoekje om hen proficiat te wensen met hun initiatief.

Initiatief jeugdvrienden

De Bende van Wange werd opgericht door een aantal jeugdvrienden afkomstig uit Wange, en voor velen nog steeds inwoners van Wange.


"De naam de Bende van Wange dateert nog uit onze jeugd", vertelt Johnny Soetaerts. "Wij gingen met z'n allen samen op stap en waren een vrolijke bende. Ooit kwamen we onverwacht op tv en werden we gedoopt tot De Bende van Wange. Deze naam hebben we nu gebruikt om onze vzw op te starten."

Nieuwe activiteiten

"Het is altijd gezellig wonen geweest in Wange: iedereen kent er iedereen, het is er rustig en aangenaam vertoeven in een landelijke omgeving", zegt Bert Vandionant. "De laatste jaren zijn er een heel aantal nieuwe inwoners bijgekomen in Wange, maar er is niets meer om samen te komen. Daarom hebben wij onze vzw opgericht. We organiseren een aantal activiteiten per jaar om zo de mensen toch samen te brengen. Vorig jaar werd er een dorpsfeest gehouden aan de kerk en de Halloweentocht was een onverhoopt succes met meer dan 250 deelnemers."


De vzw streeft ernaar om de kerk van Wange, die zal worden verkocht, in Wanges bezit te houden. "Graag zouden we van de kerk in Wange een sociale ruimte maken, waar mensen kunnen samenkomen, want verders is er niets meer in Wange", klinkt het. "In augustus organiseren we de Dag van de Fotografie, waarbij zeer oude foto's van Wange en de Wangenaars zullen tentoongesteld worden in onze kerk."

Volksfeest

"Verder zal er in september een soort volksfeest worden gehouden in de Kasteelhoeve en het verhaal voor onze Halloweentocht wordt nu al uitgewerkt. Op deze manier proberen we het gezellig te houden in Wange voor iedere Wangenaar."