"Noes was als een broer voor ons"

SPORTVRIENDEN HOUDEN MINUUT STILTE VOOR VERONGELUKTE VEILIGHEIDSAGENT LUCHTHAVEN

De leden van sportclub 'Death Row', waar Noessaïr lid van was, houden een minuut stilte.
Mine Dalemans De leden van sportclub 'Death Row', waar Noessaïr lid van was, houden een minuut stilte.
De verslagenheid is groot bij vechtsportclub 'Death Row' uit Sint-Truiden nadat afgelopen weekend hun lid en goede vriend Noessaïr Lassoued (25) om het leven kwam bij een auto-ongeval op de snelweg. Om 'Noes' te eren werd er gisterenavond tijdens de trainingen een ingetogen moment van stilte ingebouwd. "Laat ons hem het afscheid van een echte thaibokser geven", klonk het.

Op 22 maart was hij na de aanslagen op Zaventem nog een van de helden die heel wat levens hielp redden. Afgelopen weekend, amper twee maanden later, kwam veiligheidsagent Noessaïr Lassoued echter zelf om het leven bij een noodlottig verkeersongeval waarbij hij op de autosnelweg moest uitwijken voor een overstekende ree. "Het nieuws is nog altijd niet heel goed tot ons doorgedrongen", zuchten Hamza (21) en Samir (17), twee boezemvrienden van Noes die hem al van kleins af aan kennen en samen met hem in de Truiense vechtsportclub Death Row actief waren. "Vorige week stonden we hier samen nog te trainen en nu is hij er gewoonweg niet meer", zegt Samir.


De club staakte gisterenavond de trainingen om bezinningsmoment te houden voor hun goede vriend. "Het is een erg droevige affaire. We houden een minuut stilte voor Noes en geven hem het afscheid van een echte thaibokser", vertelde een aangeslagen sensei Dirk Geerts.

Noessaïr Lassoued met dochtertje Saphira.
Bollen Noessaïr Lassoued met dochtertje Saphira.

Voorbeeld voor jongeren

Hamza en Samir groeiden samen met Noessair op in Nieuw Sint-Truiden. "Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik bij hem ging spelen", vertelt Hamza. "We speelden wat Tekken, een vechtspelletje, op de PlayStation. De volgende ochtend stond ik om 09.00 uur 's ochtends alweer aan zijn deur omdat ik me zo goed geamuseerd had." Via Noessair rolden Samir en Hamza ook in de vechtsport. "Noes nam al sinds 2008 deel aan 'OpBoksen', een boksproject voor jongeren vanaf veertien jaar die het wat moeilijker hebben. Via hem zijn wij in contact gekomen met het project en later ook met de club Death Row. Hij nam ons een beetje onder zijn vleugels en leerde ons de sport en de Death Row-familie kennen." Noessair was dan ook een voorbeeld voor de jongens. "Hij was als het ware onze grote broer. Hij kwam zelfs voor me op toen ik vroeger gepest werd", herinnert Hamza zich.


Noessaïr maakte onlangs de aanslagen op Zaventem van zeer dichtbij mee. Als beveiligingsagent op de luchthaven hielp hij mee met de evacuatie van gewonden vlak na de ontploffingen.

Herinneren als held

"Dat is iets waar hij niet veel over vertelde. Je merkte dat hij het nog heel erg moeilijk had met wat hij daar allemaal meemaakte. Wij zullen hem echter altijd herinneren als een held en een goedlachse, joviale jongen die altijd klaarstond om te helpen. Dat we op deze manier afscheid van hem moeten nemen doet dan ook veel pijn."