"Geen opvang voor dochter? DAN BOUW IK HET ZELF"

NADIA QUINTENS (VZW BINDKRACHT) START WOONPROJECT VOOR MENSEN MET BEPERKING

Nadia Quintens, voorzitter van de vzw Bindkracht, met haar dochter Sara, en Luc Heylen.
Bollen Nadia Quintens, voorzitter van de vzw Bindkracht, met haar dochter Sara, en Luc Heylen.
Vzw Bindkracht, een zorg-en woonproject voor mensen met een beperking, legt op 24 juni de eerste steen van het huis in de Brugstraat. Daarin zullen 15 personen met een handicap hun intrek nemen. Het project werd in 2013 opgestart. Na heel wat acties en benefieten kunnen de plannen nu vorm krijgen. Aan de wieg staat Nadia Quintens, die zelf op zoek is naar opvang voor haar volwassen dochter.

Het vroegere restaurant Concordia in de Brugstraat in Landen maakt weldra plaats voor een opvanghuis voor personen met een verstandelijke of fysieke beperking. Aan de wieg van het project staat Nadia Quintens, voorzitter van de vzw Bindkracht, die zelf op zoek was naar opvang voor haar volwassen dochter Sara. "Bindkracht is ontstaan naar aanleiding van de lange wachtlijsten, met maar liefst 22.000 mensen op, voor opvangmogelijkheid voor volwassenen met een beperking. Wanneer zij de leeftijd van 21 jaar bereikt hebben, kunnen ze geen beroep meer doen op de voorziening waar ze tot dan verbleven. Ze moeten zich opnieuw registreren op de wachtlijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Mensen staan jaren op die wachtlijst en ouders moeten hun werk opgeven om voor hun volwassen kinderen te zorgen, want er is gewoon geen oplossing. Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen."

Het huis in de Brugstraat, waar vanaf 2017 vijftien personen met een handicap hun intrek zullen kunnen nemen.
Bollen Het huis in de Brugstraat, waar vanaf 2017 vijftien personen met een handicap hun intrek zullen kunnen nemen.

Zorgbudget

Maar koken kost geld en dus moesten eerst de nodige fondsen verzameld worden, want de overheid voorziet geen subsidies meer in de sector van de gehandicapten. "Elke persoon met een beperking krijgt zelf een zorgbudget", vertelt Nadia. "Met die budgetten kan ons personeel slechts gedeeltelijk betaald worden. We moeten dus zelfbedruipend werken. Daarom al die benefietacties maar ook onze meter -en peteractie waarbij we mensen vragen om een maandelijkse bijdrage naar keuze te storten. We hebben momenteel al een honderdtal meters en peters maar dat moeten er nog veel meer worden. We leggen nu immers een financiële buffer aan zodat we elk jaar als vzw een 70.000 à 80.000 euro extra kunnen investeren in ons personeel, bovenop de zorgbudgetten van onze mensen zelf. Voor de eerste twee jaren zal dit al lukken met al onze inzamelingen. Wie meter of peter wil worden, kan dit door een bedrag naar keuze te storten op rekeningnummer BE81 1450 4009 6324 met vermelding 'project Bindkracht'."

Feesttent

De eerste steenlegging vindt plaats om 20 uur in de feesttent op het Stationsplein, met daarin een Prosecco-en oesterstand, verrassende eetkraampjes en een crea-en kunststand. Ballonnenkunstenaar Joeps zorgt voor kinderplezier. Er zullen ook heel wat bv's aanwezig zijn, onder meer cabaretière Els De Schepper, Marleen Merckx ( Simonneke van 'Thuis'), Jef De Smedt (Jan van 'Familie'), rolstoelatlete Marieke Vervoort, kunstenaar Koen van den Broek en dichter Rody Vanrijkel.


Ook de bekende meters en peters zijn van de partij: Kristien Hemmerechts, Goedele Devroy, Bart Debbaut en Rob Heirbaut.