"Dankzij mama's gerechtjes floreerde de slagerij"

BEENHOUWERIJ PEETERS VIERT 75STE VERJAARDAG

Het huidige team van Beenhouwerij Peeters.
Vanessa Dekeyzer Het huidige team van Beenhouwerij Peeters.
Beenhouwerij Peeters viert dit weekend haar 75-jarig bestaan samen met haar trouwe klanten. De winkel, al aan de derde generatie toe, is een van de oudste zaken van Landen. Het verhaal begon met Beer Sossis.

"Onze grootvader Albert Peeters (Beer) begon in 1942 met een huis-aan-huis ronde met pensen, tot het idee rijpte om een beenhouwerij op te richten", vertelt Gary Peeters. "Samen met onze grootmoeder Paula Savonet runde hij dus een klein winkeltje in de Pepijnstraat, gecombineerd met het zelf kweken van varkens."


In 1968 namen zoon Freddy en zijn echtgenote Jenny Lintermans de zaak over. "Mede dankzij de inventieve keuken van Jenny floreerde de zaak en werden er naast vers vlees ook bereide gerechten verkocht, niet zo evident in die periode", weet Gary. "Ons mama wilde altijd dat haar zes kinderen een verse maaltijd kregen met groenten, aardappelen en vlees. Ze maakte meteen voor tien personen en dus wat extra om in de winkel te verkopen. Toen werden er vier verse gerechtjes per dag verkocht, vandaag zijn dat er 130."


Een eerste verbouwing aan de winkel volgde in 1983. "Vier jaar later sloeg het noodlot toe en werd onze papa ongeneeslijk ziek", gaat Gary verder. "Ik ben toen gestopt met mijn werk in een reisbureau en broer Jerry verliet de schoolbanken. Samen hebben we mama bijgestaan in de beenhouwerij."


Omdat de tijden veranderden, werd in 1996 een splinternieuwe winkel met modern werkhuis aangekocht.

Het winkeltje van weleer in de Pepijnstraat.
Vanessa Dekeyzer Het winkeltje van weleer in de Pepijnstraat.

18 werknemers

"Begin 2012 werden de winkel, de tussenruimte en de bureelruimte volledig gestript, kwam er een nieuwe, grotere koeltoog en werd een broodjesbar toegevoegd. De winkelruimte werd daardoor maar liefst 30 procent groter. "De beenhouwerij van weleer is vandaag uitgegroeid tot een ambachtelijke slagerij met nu achttien werknemers", aldus Gary. "Het is dankzij de inzet van al deze mensen dat onze zaak zo succesvol is. Het is een topteam waarop we trots zijn, net als op onze trouwe klanten, die we trouwens uitgenodigd hebben om samen met ons het glas te heffen op onze 75ste verjaardag", zegt Gary.