"Al die wachtlijsten... Dus zorgden we zelf voor opvanghuis"

NADIA EN LUC VIEREN OPENING 'BINDKRACHTHUIS' VOOR PERSONEN MET BEPERKING

Nadia Quintens en Luc Heylen, met in het midden hun dochter Sara, tijdens de feestelijke opening van hun eigen opvanghuis voor personen met een beperking.
PN Nadia Quintens en Luc Heylen, met in het midden hun dochter Sara, tijdens de feestelijke opening van hun eigen opvanghuis voor personen met een beperking.
Sara is 24 jaar, maar door een mentale beperking is ze er maar drie. Haar ouders, Nadia Quintens en Luc Heylen, doen er alles aan om Sara te geven wat ze nodig heeft, maar een opvangplaats vinden is moeilijk. Er staan liefst 22.000 mensen op de wachtlijst. "We hebben dan maar zelf de handen uit de mouwen gestoken en met ons project Bindkracht een villa gehuurd en aangepast aan de noden. Daar nemen vandaag 12 jongvolwassenen, inclusief Sara, hun intrek."

Sara was drie jaar toen ze plots in een waakcoma belandde en haar mentale ontwikkeling stilviel. Een jaar lang bleef ze in die toestand. Het verdict voor Sara's ouders was zwaar, want het Landau Kleffner Syndroom zorgt ervoor dat de recuperatie zich beperkt tot de leeftijd waarop de coma is ingetreden. Met andere woorden, Sara zal in haar hoofd nooit ouder worden dan drie jaar. "Bovendien lijdt ze aan epilepsie. Er waren periodes dat ze tot twintig aanvallen per dag kreeg. Die zijn nu beperkt tot een per week."


Naarmate Sara ouder werd, begonnen Nadia en Luc zich de vraag te stellen: wat als wij er later niet meer zijn? Groot was hun verbazing toen ze vaststelden dat er lange wachtlijsten zijn voor een opvangplaats. "Ik ben meermaals gaan aankloppen bij de regering, zonder gevolg", vertelt Nadia. "Ik ben dan maar zelf op prospectie gegaan in Scandinavische landen en Nederland, waar ze veel verder staan. Zo'n vier jaar geleden besloten we uiteindelijk zelf een huis in te richten voor volwassenen met een beperking." Aanvankelijk was het project gepland in de Brugstraat in hartje Landen, maar daar werd Nadia tegengewerkt door een klacht van een inwoner. "We hebben nu bouwgrond gekocht in Waasmont, maar ook hier blijken we niet welkom te zijn en zijn er klachten van buren tegen ons dossier. Onbegrijpelijk dat we in zo'n samenleving moeten leven." Ondanks de zware tegenslagen is Nadia er nu wel in geslaagd om Bindkracht officieel te lanceren. "Dankzij Hilde en Alain konden we hun villa in Walshoutem huren en aanpassen aan de behoeftes van mensen met een beperking. En hier zijn we wel welkom geheten door de buurt."

"Zorg op maat in warme thuis"

Een team van vier personen, ingeschakeld door vzw Resonans, die ondersteuning biedt aan personen met een beperking, aangevuld door een ploeg van Solidariteit voor het Gezin zullen dag en nacht voor de zorg van de bewoners instaan. "Deze mensen zullen bijgestaan worden door een groep van een twintigtal vrijwilligers, die opgeleid worden", zegt coördinator vrijwilligerswerk, Luc Gysemberg, wiens zoon Wouter binnenkort ook zijn intrek zal nemen in de villa. "Vanaf het moment dat de villa rolstoeltoegankelijk is, zal Wouter de overstap maken van de voorziening Stichting Delacroix in Tienen naar hier. We kiezen daarvoor omdat Wouter zich veel beter zal voelen in een kleinschalig project, een warme thuis met zorg op maat en dat 24 uur op 24."

Zorgbudget

Maar aan alles hangt steeds een prijskaartje. Ook hier moesten eerste de nodige fondsen worden verzameld, want de overheid voorziet geen subsidies in de sector van de gehandicapten. "Elke persoon krijgt zelf wel een zorgbudget", vertelt Nadia. "Maar aangezien die budgetten van onze mensen nog jaren op zich kunnen laten wachten, moeten we jaarlijks meer dan 100.000 euro bijleggen om het personeel te betalen", vertelt Nadia. "Deze gelden zamelen we in met benefietactiviteiten. We zijn ook erg dankbaar voor de steun van Rotary Landen, de provincie Vlaams-Brabant en Cera en de sponsorbijdrage van bedrijven. Intussen werken we met Bindkracht Invest verder om via aandelen de nieuwbouw in Waasmont, die naar schatting zo'n 1,4 miljoen euro zal kosten, te realiseren."


Nadia zegt dubbele gevoelens te hebben bij de opening van de villa. "Natuurlijk ben ik blij dat we eindelijk kunnen starten, anderzijds is het toch godgeklaagd dat je dit als ouders zelf moet doen. De regering heeft de problematiek van de wachtlijsten veel te lang laten aanslepen." Minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, die uitgenodigd werd op de opening, ontkent het probleem niet. "We zitten in een overgangsfase naar een persoonsvolgende financiering, waarbij we alle personen met een handicap zelf hun eigen rugzak kunnen laten maken. We hebben dit jaar een extra budget van 117 miljoen euro voor de sector uitgetrokken, maar die inspanning zullen we nog verschillende jaren moeten aanhouden om iedereen zijn rugzak te kunnen meegeven." Nadia en Luc hebben hier alvast niet op gewacht en daar zijn ze vandaag heel blij om, net als dochter Sara. "Ik denk dat ik hier heel gelukkig zal worden, samen met de andere bewoners, die nu al mijn vrienden zijn!"


Bindkracht steunen met een gift kan via BE81 1450 4009 6324 met vermelding 'project Bindkracht'.