Twee nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto’s

De oplaadpaal aan het Colmonterveld in Oud-Rekem.
Gemeente Lanaken - Jempi Welkenhuyzen De oplaadpaal aan het Colmonterveld in Oud-Rekem.
Er worden twee nieuwe oplaadpunten voor elektrische voertuigen voorzien in Lanaken. Daarmee komt het totale aantal op acht. Niet alleen in het centrum, maar ook in de deelgemeenten zijn er al laadstations. 

Nog dit jaar worden er twee extra locaties voorzien. Er komt een laadpaal op het Molenweideplein en ook aan het ontmoetingscentrum in de Kasteelstraat in Neerharen. Er was allang vraag naar een oplaadmogelijkheid op het Molenweideplein. Intussen zijn er in Rekem (Colmonterveld), Veldwezelt (OC Berenhof) en Smeermaas (OC Jeugdpark) oplaadpalen geplaatst. In Lanaken-centrum staan ze aan het Montaignehof, het Europaplein en WZC Ludinaca. Rest enkel nog de deelgemeente Gellik. Naast de basisinfrastructuur zijn er ook (semi)publieke laadpalen. Er staat een Tesla Destination Charger aan Eurotel Pietersheim en een EV-Box bij de steenfabriek Nelissen in Kesselt.

“Elk van de laadpunten kan 11 kWh leveren. Dat vermogen geldt voor driefasig laden. Als het elektrisch voertuig enkel monofasig kan laden, krijg je maximaal 3,7 kWh. Een laadsessie kan je activeren met een laadpas of je smartphone met bijhorende app”, aldus An Bloemen van Citymarketing.

De kostprijs ligt naar verluidt rond de 0,41 euro per kWh. Voor een snellading betaalt men tot 0,60 euro. De duur van de oplading hangt af van de accu, maar met vijf uur laden kan men al tot 300 kilometer rijden.