Toren kasteel Rekem weer stabiel na werken

Het Kasteel van d’Aspremont-Lynden in Rekem is weer stabiel.
Mine Dalemans Het Kasteel van d’Aspremont-Lynden in Rekem is weer stabiel.
Kasteel van d’Aspremont-Lynden in Rekem is weer stabiel. Dat is de conclusie van de inspectiedienst van Onroerend Erfgoed. Vijf jaar geleden bleek de situatie aan één van de toren anders.

Onroerend Erfgoed spande een rechtszaak in kortgeding aan tegen de eigenaars van het kasteel. Bedoeling was om zo druk te zetten om eventuele herstellingen door te voeren. De eigenaars lieten enkele stevige houten spanten, die de dakconstructie dragen, monteren langs één van de torens om de stabiliteit te kunnen garanderen. Dat is nu gelukt. Het kasteel staat sinds de jaren tachtig leeg en is zelden toegankelijk voor het grote publiek, maar daar moet binnenkort verandering in komen. Concrete plannen zijn er nog niet, maar de bedoeling zou zijn dat toeristen, en inwoners van Oud-Rekem zoals bejaarden er kunnen vertoeven en tot rust komen. Het gebouw uit 1595 moet op termijn ook een nieuwe invulling krijgen. Er is sprake van een hotel, appartementen of een combinatie, maar niets is concreet. Wie vandaag een kijkje wil nemen in het kasteel moet eens over de omheining piepen of kan via de horecazaak Het Poortgebouw een glimp opvangen van de tuin.

Mine Dalemans1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk everts

    De 1ste foto is de directeurswoning van het voormalige gesticht. Ten tweede is het kasteel op dit moment wel degelijk toegankelijk voor publiek omwille van een tentoonstelling. En ten derde wil ik toch wel even benadrukken dat uw zinnetje: ...en inwoners van Oud-Rekem zoals bejaarden... me toch wel tegen de borst stuit. Er wonen ook nog andere mensen dan bejaarden in Oud-Rekem. Dirk Everts (bewoner van Oud-Rekem)