Staande ovatie voor stoet in Smeermaas

Nog 3 stoeten te gaan: 7 maart in Gellik, 21 maart in Veldwezelt en op 5 april haalt Lanaken zijn optocht in.
Jempi Welkenhuyzen Nog 3 stoeten te gaan: 7 maart in Gellik, 21 maart in Veldwezelt en op 5 april haalt Lanaken zijn optocht in.
‘Je krijgt wat je verdient.’ Onder dat motto trok de 49ste optocht door het grensgehucht Smeermaas. Overal langs het parcours en in zaal Jeugdpark was het gezellig druk. Vette dinsdag kon niet meer stuk.

Het was meteen de eerste keer dat het nieuwe comité ‘Smèèrmaos Alaaf’ de organisatie droeg en die verliep onberispelijk. De optocht volgde in grote lijnen de route van vorig jaar. Toen werd de Maastrichterweg niet weerhouden wegens werken. Een voordeel want ook nu weer bleef de doorgang tussen Genk en Maastricht open. “Kostenbesparend qua omleiding en signalisatie”, aldus de organisatie. 

Er passeerden 34 praalwagens en groepen de revue, waarvan CV De Sophinne uit Stein de prijs wegkaapte als langste wagen, want drie-in-één. Van heinde en ver was men gekomen: uit Spalbeek, Lommel, Laakdal, Zoutleeuw en Landen.

Dinsdagavond wordt afgesloten met de heksenverbranding in Lanaken. Woensdag maakt iedereen zich op voor het assenkruisje van de vasten, maar meer nog voor het ‘hieringebiete’ in tal van cafés.