Slechts vier mensen ‘begraven’ op natuurbegraafplaats in Lanaken

Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen in natuur- of bosgebieden waar de as van een overledene een plaats krijgt en nabestaanden hun verwanten kunnen gedenken.
Karolien Coenen Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen in natuur- of bosgebieden waar de as van een overledene een plaats krijgt en nabestaanden hun verwanten kunnen gedenken.
De Natuurbegraafplaats in Rekem langs de Daalbroekstraat is door nog maar vier mensen ‘in gebruik genomen’. Niet veel, maar ook niet onlogisch volgens burgemeester Marino Keulen. “Je mag dit niet verwarren met een gewoon kerkhof", klinkt het.

In augustus 2018 werd een stuk bos tegenover het OPZ in Rekem omgebouwd naar Natuurbegraafplaats. Het was meteen de eerste in Limburg, en één van de weinige in ons land. Vandaag zijn we meer dan een jaar verder en blijkt dat er nog maar vier mensen begraven liggen.

“Dat is inderdaad niet veel”, zegt burgemeester Marino Keulen. “Maar we hadden dat ook verwacht. Het blijft in feite een anoniem gebeuren. Er is geen gedenksteentje of iets dergelijks voorzien." Concreet worden de assen van overledenen in afbreekbare urnen gestopt en zo in de grond verwerkt. 

Naamplaatje

“We gaan aan de acht voorziene perken die er zijn, een totem plaatsen waarop naamplaatjes van de overledenen zullen worden bevestigd. Mensen willen aan een graf kunnen mediteren en bezinnen. Het helpt als de naam van je dierbare daar ook hangt.”

Tegelijk waarschuwt Keulen om geen vergelijking te maken. “Velen verwarren deze plek met de traditionele begraafplaats. Hier gebeurt dat in het groen. Het fenomeen van natuurbegraafplaatsen moet nog groeien in ons land, en is al meer ingeburgerd in Nederland. Maar we zijn er zeker van dat er nog een toekomst voor is.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wim Offermans

    Komt in orde , als men nu de crematiecijfers bekijkt weten we dat de mensheid hier nog moet aan wennen, laat staan, leren kennen.

  • Marcel Desmet

    En binnen een paar jaar gaan de gangsters van natuur en bos daar dan de bomen uit doen om heide aan te planten, zoals ze een plaatje gevonden hebben op een schilderij van Breughel of zo?