Reuzen voor het eerst samen op stap

De vijf Lanakense reuzen trekken binnenkort voor het eerst samen naar buiten. Samen met zo'n vijftien andere reuzen stappen ze zondag 24 april om 14.30 uur in een optocht door het centrum.

Lanaken telt vijf reuzen: het boerenkoppel Wuim en Teursel, de tonredenaars Sjang en Sjo en Vincent Van Gogh jr. Nooit eerder kwamen ze alle vijf tegelijkertijd naar buiten. Schepen Astrid Puts: "Voor veel Lanakenaren zijn de reuzen jeugdsentiment. De inwoners kennen vooral Wuim en Teursel, ze liepen tijdens de zeventiger jaren mee in de Bessemkaravaan. Dat was in 2002 voor het laatst. Vincent Van Gogh jr. liep op zijn beurt vanaf de jaren tachtig een aantal jaren mee in de carnavalsstoet van Lanaken en het olijke duo Sjang en Sjo heeft een enkele keer mee gestapt in een reuzenoptocht in Meeuwen-Gruitrode. Verder zijn ook deze reuzen weinig bekend bij de inwoners van Lanaken."


Sinds kort zijn de reuzen in Vlaanderen erkend als 'Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed'. Hiermee wordt duidelijk dat de reuzencultuur in Vlaanderen aan een revival bezig is. De dienst erfgoed nam voor deze gelegenheid ook het initiatief om de Lanakense reuzen weer te herstellen. Tegelijkertijd vinden er in het Cultuurcentrum allerlei activiteiten rond de reuzen plaats. (MMM/WJL)