Recreatiedomein De Krieckaert is verkocht (maar CD&V overweegt klacht)

Recreatiedomein De Krieckaert heeft een koper. Het Diestse Be-Housing, dat onder meer vakantiewoningen verhuurt, heeft er 1,665 miljoen euro voor veil. De gemeenteraad gaf groen licht, maar oppositiepartij CD&V overweegt een klacht omdat de rechten van andere bieders geschonden zouden zijn.

De Krieckaert is eigendom van de gemeente, maar werd uitgebaat door bvba De Krieckaert. Tot het recreatiedomein na een juridisch dispuut in juli 2015 weer helemaal in handen van de gemeente kwam. Maar intussen staat het domein deels te verkommeren. De gemeente wil De Krieckaert verkopen, en in een eerste schattingsverslag uit 2015 kwam een instelprijs van 2.180.500 euro naar voren. Be-Housing hield het evenwel bij een bod van 1.665.000 euro. Volgens de kandidaat-koper is dat ook een correcte prijs, onder meer gezien de staat van het domein, de opmerkingen van Toerisme Vlaanderen, en het feit dat de speeltuin en toegang gemeenschappelijk moeten blijven.

Nieuw schattingsverslag

Maar CD&V stelt zich daar vragen bij. Toen de verkoop behandeld werd op de gemeenteraad, stelde de oppositiepartij vast dat een nieuw schattingsverslag van dit jaar exact het geboden bedrag van Be-Housing als geschikte vraagprijs aangeeft. "Onbehoorlijk bestuur", luidt het oordeel. "Wij denken zelfs dat hierdoor de rechten van andere potentiële kandidaat-kopers geschonden zijn", zegt Freddy Stouten (CD&V). "En zo is de aanvankelijk 'openbare verkoop' wellicht onwettelijk." De oppositiepartij overweegt nu om klacht in te dienen bij de gouverneur.


Volgens de meerderheid is er evenwel niets aan de hand. "Via de gevoerde procedure was er een veel groter bereik dan met de klassieke openbare verkoop", klinkt het. "Een onafhankelijke commissie heeft gekozen voor de duurzame visie van de huidige koper." (WJL)