Passant redt vrouw uit brandend huis

KORTSLUITING AAN MICROGOLFOVEN LIGT AAN BASIS VAN VUUR

Een keukenbrand heeft vrijdagnacht een huis op de Wijerdijk in Gellik tijdelijk onbewoonbaar gemaakt. Bewoonster Maria Gerits kon met de hulp van een toevallige passant gered worden. Neerharenaar Raf Withofs (36) hoorde de vrouw om hulp schreeuwen en klom via een zijraam naar binnen. Hij liet haar naar buiten zakken, waar een gestopte automobilist haar opving. De bejaarde dame werd naar het ziekenhuis overgebracht. Oorzaak van de brand is een kortsluiting aan de microgolfoven.

Raf Withofs uit Neerharen was vrijdagavond naar een carnavalsbal geweest, waar een kameraad van hem zijn macht als prins overdroeg aan zijn opvolger. Rond 2.15 uur passeerde hij het huis langs de Wijerdijk. "Ik had wat gedronken", legt Withofs. "Te veel om nog met de auto te mogen rijden. Dus ging ik maar te voet naar het huis van mijn ouders om daar de nacht door te brengen. Zij wonen in de buurt vanwaar de brand was." De dertiger wandelde nietsvermoedend voorbij de woning, toen hij plots Maria Gerits om hulp hoorde roepen. "De bejaarde vrouw stond vanuit een zijraam te roepen", doet Withofs het verhaal van de reddingsactie. "Ze kon er zelf niet uit. Ze riep een naam. Achteraf bleek dat de naam van haar zoon te zijn, die enkele huizen verderop woont. Ze was duidelijk over haar toeren."

Vrouw in shock

Withofs belde bij de buren aan voor hulp. "Het duurde even vooraleer er beweging was. Logisch. Het was midden in de nacht. Het zijraam stond op schouderhoogte, waardoor ik de vrouw er zo niet uit kreeg. Ik heb enkele auto's proberen tegen te houden, maar de eersten reden gewoon door. Uiteindelijk is er eentje gestopt en die man heeft mij geholpen. Ik ben via het zijraam naar binnen gekropen. Eerst probeerde ik de vrouw nog via de voordeur naar buiten te krijgen, maar toen ik merkte dat er een dikke rook in het huis hing en de kans groot was dat we daarin zouden stikken, zijn we teruggedraaid en hebben we haar toch via het raam naar buiten gedragen. Ik hield haar naar beneden, terwijl de andere man haar buiten opving." Maria Gerits was in shock en werd even bij haar familie, enkele huizen verderop, opgevangen. Daarna werd ze uit voorzorg voor controle naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze wat rook had ingeademd.

De brandweerkorpsen van Lanaken en Bilzen waren intussen gearriveerd en kregen het vuur in de keuken snel onder controle. "De brand is ontstaan door een kortsluiting aan de microgolfoven", weet brandweerofficier Raf Kessels. "De brandschade bleef beperkt tot de keuken, maar de rest van het huis heeft rookschade. Daarom is de woning tijdelijk onbewoonbaar." De vrouw kan voorlopig bij familie terecht. Die bedankte de redder al voor zijn heldhaftige reactie.

Raf Withofs (36) was vrijdagnacht de redder in nood.
Jimmy De Schrijver Raf Withofs (36) was vrijdagnacht de redder in nood.
Raf Withofs kon de bejaarde vrouw uit het raam, links achteraan de woning, tillen, waar een automobilist haar opving.
Jimmy De Schrijver Raf Withofs kon de bejaarde vrouw uit het raam, links achteraan de woning, tillen, waar een automobilist haar opving.