Papierfabriek Sappi last als eerste Fika-pauze in

De arbeiders beleven een Fika-Momentje.
Karolien Coenen De arbeiders beleven een Fika-Momentje.
Om arbeiders en bedienden op de werkvloer even op adem te laten komen, lanceerde ACV- Limburg een speciale break.

Ze laste een Fika-moment in. Papierfabriek Sappi, waar 450 mensen werken, mocht gisteren als eerste bedrijf in Limburg de spits afbijten. Fika is een koffiemoment. Het gebruik komt uit Zweden waar het heilig is.Tijdens een Fika wordt een rustmoment ingebouwd waarbij werknemers even de benen kunnen strekken en eens gezellig babbelen, niet over het werk amar over koetjes en kallfjes. "Een kleine time-out op de werklvoer", vulde hij aan. Arbeiders die gisteren in de namiddag hun shift begonnen, keken verbaasd op toen ze van ACV- afgevaardigden bij Sappi een chocoladewafel kregen en 0,10 euro om een kop koffie uit de automaat te halen.

Tegen stress

"Fika is bedoeld om iets te doen aan de stress op het werk", legt Hans Antonise, zoneverantwoordelijke van ACV uit. De arbeiders kregen ook een formulier mee met enkele vragen over stress. "Mei volgend jaar komen we met de resultaten en werken we aan oplossingen tegen stress."


Martijn Kessels (27) uit Eisden en Bas Rondaghs (56) uit Maasticht, respectievelijk 11 en 12,5 jaar actief bij Sappi, vinden zo'n Fika- moment nuttig.


"We zien dat veel collega's onder de pauze enkel met hun gsm bezig zijn. Hierdoor is er toch minder sociaal contact onder elkaar. Een rustig koffiemoment met wat lekkers erbij is een aanrader", vinden ze. Zoals bij veel andere fabrieken neemt de werkdruk en de stress toe. Sappi is geen uitzondering op de regel.


"Hier neemt de laatste jaren het aantal langdurig zieken toe", zegt Frank Warson, één van de ACV- afgevaardigden.


"Momenteel tellen we er al 50. Vroeger waren we hier met 1.000 mensen aan het werk, nu nog 450. Alleen, ze moeten meer produceren dan toen we nog met 1.000 waren", besluit hij.