Onderhoudswerken Waterburcht Pietersheim noodzakelijk

De burchtruïne ligt er belabberd bij voor wie nader toekijkt..
Jempi Welkenhuyzen De burchtruïne ligt er belabberd bij voor wie nader toekijkt..
De toegang tot de trappen naar het uitkijkpunt van de waterburcht in Pietersheim is te smal en te laag. Dat staat in de richtlijnen van de dienst Onroerend Erfgoed. Monumentenwacht hield onlangs een routine inspectie. De adviezen zijn intussen gebundeld in een centrale databank, waarbij prioriteiten rond het onderhoud van de ruïne zijn vastgelegd.

Geen begroeiing van de muren. Momenteel staan er her en der kleine scheuten van eik of beuk. Die vreten de stenen aan. Ook de Japanse duizendknoop  woekert invasief. Delen van daknaadlassen moeten hersteld en de netten rond het wandelpad zijn op diverse plaatsen stuk. Wat vooral in het oog springt zijn de overwoekerde schanskorven die eigenlijk de kamerindeling van het kasteel evoceren. En de poorten tot de binnenplaats staan wijd open, zonder enige bewaking, geliefd bij inbrekers en vandalen.

Patrick Maessen (vzw Pietersheim) kent de problemen. “ We gaan de frequentie van het onderhoud verhogen. De taluds worden niet meer begraasd door schapen, maar de sociale werkplaats De Winning zal de klus klaren. Er is een dakwerker aangesteld. Wat de netten betreft moeten we zien welke actie we kunnen ondernemen, gezien de hoge kosten, “ luidt het.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.