Leegstand Stationsstraat raakt niet opgelost

Een pop-up of carnavalscafé lost de leegstand niet op.
Jempi Welkenhuyzen Een pop-up of carnavalscafé lost de leegstand niet op.
Hoe lonend is ondernemen in Lanaken-centrum? Wanneer men door de Stationsstraat loopt, stelt men vast dat er 15 panden leeg, te huur of te koop staan. Nochtans is het de belangrijkste winkelstraat. Ze werd recent door de gemeente volledig opgewaardeerd en toch groeit het leegstandsregister dagelijks.

Kosten noch moeite werden gespaard: nieuwe bestrating, groeneilanden, zitbanken, fietsenstallingen, tot gratis wifi toe. Goed voor een investering van 1,1 miljoen euro. Er is een centrummanager aangesteld die structureel overlegt met de middenstand en contacten legt met promotoren via een wervingsbrochure. Evenementen worden ondersteund. De randparkings zijn gratis, blauwe zone en kortparkeren incluis. 

Niets mag baten. De e-commerce en het lager inkomensniveau in Lanaken als zwarte piet toeschuiven, is te gemakkelijk. Volgens een ex-handelaar ontbreekt het centrum aan dynamiek en sfeer. De winkelgalerijen missen kwaliteit. 

Lanaken telt 4.500 vierkante meter voor dagelijkse goederen. Sinds het vertrek van warenhuis Delhaize rest er letterlijk een groot gat en dat maakt de straat niet aantrekkelijker, luidt het. Er is behoefte aan extra ketens naast hippe secundaire handel. Daarbij wordt gedacht aan een schoen- en een hobbywinkel. Ook het versterken van horeca met ruime  openingsuren is een vraag. 

Om maar te zwijgen van de huurprijzen, luidt het. Die lopen op van gemiddeld 800 euro tot 1.700 euro per maand. Zonder woonst. Geld genoeg voor Lanaken, waar letterlijk werk aan de winkel is.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lewie Stegen

    Nieuwe Mc Donalds, Jumbo, Spar ... gemeente had ze naar de binnenstad moeten halen