Jef (79) haalt laatste keer papier op voor goede doel

VRIJWILLIGERS BEDANKEN OPRICHTER VOOR 45 JAAR ENGAGEMENT

Jef Gerets wordt uitgezwaaid door zijn team van vrijwilligers.
Karolien Coenen Jef Gerets wordt uitgezwaaid door zijn team van vrijwilligers.
De 79-jarige Jef Gerets uit Neerharen stopt na 45 jaar met de maandelijkse papierophaling in de regio. Jef heeft jarenlang met heel wat vrijwilligers papier opgehaald ten voordele van zijn vzw De Sleutel. "Een opvolger om de kar te trekken is er niet. Heel spijtig", zegt Gerets.

Vrijwilligerswerk van de bovenste plank. Dat is wat Jef Gerets al bijna heel zijn leven doet. In de jaren zeventig begon hij met bouwkampen om mensen in moeilijkheden vooruit te helpen. Doorheen de jaren zag vzw De Sleutel het levenslicht. Mensen uit het Maasland kunnen er al jaren terecht om meubeltjes, kledij of andere dingen te kopen aan goedkope prijzen. Een van de grootste inkomstenbronnen was de papierophaling in Neerharen, Opgrimbie Uikhoven en Boorsem, maar daar komt nu een einde aan. "Ik heb dat jarenlang met heel veel plezier gedaan, en nog steeds, maar het wordt moeilijk", zucht Gerets. "Nog elke maand zoek ik zélf vrijwilligers die mee papier willen ophalen. Elke tweede zaterdag van de maand gaan we met een man of dertig de baan op. Maar vandaag is het de laatste keer. Vrijwilligers vinden wordt steeds moeilijker. En blijven aan die kar trekken is moeilijk, zeker op mijn leeftijd. En de kosten zijn hoog." Jaarlijks betaalt Gerets bijvoorbeeld 5.000 euro aan verzekering.


Zijn vrijwillgers betreuren het einde van de jarenlange traditie. "Maar zoals Jef worden ze niet meer gemaakt", zegt Mathy Beckers (63) uit Uikhoven, die zelf al vijftien jaar mee op pad gaat. "Jef heeft zijn leven gegeven voor de minderbedeelden. Zo'n passie vind je vandaag niet meer. We zullen hem en de ophaling missen. Je wordt een hechte familie, met Jef aan het roer. Hij springt zélf ook nog op de container om het papier of karton te plooien." Limburg.net neemt de ophaling voortaan over, maar wie wil kan het papier blijven brengen naar vzw De Sleutel in Neerharen. "Gelukkig zijn er nog een aantal bedrijven die hun papier en karton aan ons geven, zodat we die inkomsten niet verliezen. Het is tenslotte voor de medemens die het wat moeilijker heeft dat we dit doen."

Zelfs op zijn gezegende leeftijd stak Jef ook altijd zelf de handen uit de mouwen.
Karolien Coenen Zelfs op zijn gezegende leeftijd stak Jef ook altijd zelf de handen uit de mouwen.

'Inzet is ongezien'

Ook burgemeester Marino Keulen (Open Vld) kwam Jef Gerets bedanken voor zijn jarenlange inzet. "Mensen zetten zich vandaag nochtans veel in voor goede doelen, maar op een volledig andere manier. Eén dag, of misschien een weekend per jaar alles uit de kast halen, is voor velen geen probleem. Maar de inzet van Jef en zijn team is ongezien." De groep vrienden zal wel nog geregeld samen aan de lokalen van De Sleutel klussen uitvoeren en het geleverde karton en papier sorteren. "Op die manier blijven we verbonden", klinkt het.