Horeca kan rekenen op coronasteun tot 10.000 euro

Het schepencollege heeft een steunpakket voor de horeca uitgewerkt.
Jempi Welkenhuyzen Het schepencollege heeft een steunpakket voor de horeca uitgewerkt.
Kan de horeca weer open vanaf 8 juni? Alle ogen zijn gericht op de GEES, de expertengroep die zich over de exitstrategie en de coronamaatregelen buigt. Lanaken is er alleszins klaar voor. De gemeente wil dat elk kerkdorp weer bruist en steunt nieuwe of bestaande horecazaken, die renoveren of investeren in hun zaak met een horecapremie die kan oplopen tot 10.000 euro.

Toekomstige en bestaande horeca-uitbaters kunnen de horecapremie aanvragen voor kosten die werden gemaakt voor de inrichting van het horecagedeelte bij hun zaak. Dat kan gaan van behang- en schilderwerken, bepleistering, schrijnwerk, vloeren, isolatie en dergelijke meer. De premie bedraagt maximaal 50 procent van het totale factuurbedrag. Niet-ecologische uitgaven kunnen tot 5.000 euro worden gerecupereerd. Bij ecologische investeringen of een ecologisch horecaconcept zoals een zaak met enkel lokale producten, een vegan zaak of een initiatief tot korte keten loopt de premie op tot 10.000 euro.

“We hadden deze premie voorzien in ons meerjarenplan. Het is dus geen extra steunmaatregel. Maar op deze manier kunnen we de hard getroffen horecasector nu wel extra ondersteunen”, aldus schepen van Economie Astrid Puts.

Horeca-uitbaters kunnen de premie aanvragen bij de dienst Lokale Economie. Voor meer informatie: economie@lanaken.be of 089/73.07.99.