Gemeente laat reuzen verkommeren

Het gaat niet goed met de reuzen Wuim en Teursel, Sjang en Sjo en Vincent Van Gogh jr. Het immaterieel erfgoed ligt te vergaan als oud vuil in een loods bij GOBO op het industriepark. Die loods wordt gehuurd door de gemeente. 

Eerder stonden de reuzen gestockeerd bij de bibliotheek en de dienst Toerisme. Twee jaar geleden stapten ze nog fier op in de stoet te Rekem, maar intussen zijn ze letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd.

Sommige reuzen dateren reeds van 1953, zijn vervaardigd uit wilgenhout en papier maché. Ongedierte kan het raamwerk aantasten en als men het hout niet voedt,  breekt het. Ook de kleding is niet afgedekt. Dat maakt de reuzen zeer kwetsbaar, zo blijkt. Schepen Astrid Puts: “ In de bib was er onvoldoende plaats wegens veiligheidsvoorschriften.  Omwille van de hoogte bleek er geen andere locatie om ze onder te brengen dan in de loods van GOBO. Daar worden nog andere goederen van de dienst vrije tijd gestockeerd. We lanceren binnenkort een oproep om een reuzengilde op te richten met vrijwilligers, die instaan voor onderhoud en opstappen in stoeten. Indien er geen gilde kan worden gevormd zullen de reuzen enkel nog buitenkomen bij activiteiten in Lanaken.”

De kleding van de reuzen is niet afgedekt en ook het raamwerk wordt onvoldoende beschermd. Ongedierte kan het zomaar aantasten.
Jempi Welkenhuyzen De kleding van de reuzen is niet afgedekt en ook het raamwerk wordt onvoldoende beschermd. Ongedierte kan het zomaar aantasten.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rik Meeuwissen

    Als je al eens in andere landen komt dan België dan zie je met je ogen toe dat het van de kleinste gemeente tot geheel België er alles verloedert en onderkomen bijligt Dit hebben we niet te danken aan onze goedwillende burgers maar aan een stelletje politiekers die degelijk onbekwaam zijn om een land op orde te houden aangaande alle mogelijkheden zes regeringen + de politieke partijen waar er 70% te veel van zijn in België, een opruiming is nodig, Doen zou ik zeggen wie heeft de politieke moed.