Drama nipt vermeden: reddingshondenteam houdt oefening in de sneeuw, en stoot toevallig op gewonde demente man

Een drama is gisteravond nipt vermeden in het bos vlak bij het ziekenhuis van Lanaken. Een 75-jarige man lag er roerloos én gewond in de sneeuw, maar werd per toeval ontdekt door het reddingshondenteam Argos. “De hond week af van de route en kwam op de man uit", klinkt het. 
Het volledige reddingshondenteam. (Bart, Nancy en Stijn samen met hun reddingshonden Tybo, Ayden en Chico).
Karolien Coenen Het volledige reddingshondenteam. (Bart, Nancy en Stijn samen met hun reddingshonden Tybo, Ayden en Chico).

Het gebeurde in een van de zijwegjes van het bos aan campus Sint Barbara in Lanaken. Reddingshondenteam Argos besloot om gebruik te maken van de sneeuwval en oefende in de omgeving. 

Chico, de hond die de man heeft gevonden.
Karolien Coenen Chico, de hond die de man heeft gevonden.
Argos.
Argos. Argos.

Die oefening werd plots wel héél concreet toen ze op ongeveer 40 meter diepte in het bos een man gewond in de sneeuw zagen liggen. Hij lag met zijn aangezicht naar beneden in de sneeuw en was gewond. “Hij bloedde aan mond en neus”, vertelt voorzitter Bart Gelders van Argos. “Eén van onze teamleden en de speurhond wandelde in de beurt, toen de hond plots van de route afweek en richting de man afwandelde. Hij had duidelijk een geur opgevangen.”

Zeer verward

Bart die zelf ook ambulancier is, ontfermde zich meteen met zijn collega’s over de man en nam de eerste parameters. “Hij was bij bewustzijn, maar zeer verward. Hij kon niet vertellen welke dag het vandaag was. Meteen hebben we de ziekenwagen laten komen die de zorgen verder overnam. Dit had héél anders kunnen aflopen, zéker in deze vriestemperaturen.”

Indien de reddingswerkers op dat moment niet aan de rand van het bos passeerden, was de man wellicht pas veel later gevonden. 

Ziekenhuis

Volgens de politie gaat het om een 75-jarige man uit Meeuwen-Gruitrode die in het ziekenhuis verbleef. Hij was niet veel eerder te voet vertrokken en viel vlak bij de parking aan de rand van het bos. De afdeling waar de man verbleef had nét zelf de verdwijning opgemerkt. Zij contacteerden de politie, die intussen al richting het ziekenhuis snelde. Langer dan een half uur zou de man niet in de sneeuw gelegen hebben en onderkoeld was hij ook niet. “Na verzorging en controle in het ziekenhuis is hij weer overgebracht naar zijn ziekenhuiskamer", klinkt het.

Argos is al jarenlang bezig met reddingstechnieken voor honden. Een drietal jaar geleden hielden ze een actie in Neeroeteren op zoek naar Elke Wevers. De dieren zijn getraind om lichamen te vinden die voorover of plat op hun buik liggen. “Dat kan gaan over levende mensen, maar zelfs over personen die al langer overleden zijn”, zegt Gelders. “We zijn blij dat we in deze zaak hebben kunnen helpen. Het bewijs dat de training met de honden werkt.” 

Stijn samen met Chico.
Karolien Coenen Stijn samen met Chico.
Argos.
Argos. Argos.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • RIK DE BREUKER

    Prachtig werk, zo zie je maar tot wat een getrainde hond in staat is!

  • Patrick Rasschaert

    Eind goed al goed voor die man en gelukkig voor hem waren die honden in de omgeving. Hopelijk zien veel mensen nu in dat honden veel meer zijn dan alleen een huisdier of een speelgoedje die men langs de kant zet als men het beu is.