DNA op shoppingtas vol gestolen brillen: man riskeerde jaar cel maar krijgt vrijspraak

Themabeeld
ANP Themabeeld
Een Luxemburger (52) riskeerde een jaar cel voor een inbraak bij optiek Ritchi in Lanaken in de nacht van 2 november 2015. Twee inbrekers klommen via het dak binnen in de winkel en gingen aan de haal met twee tassen vol gestolen brillen. De inbrekers werden betrapt door de politie. Tijdens hun vlucht wierpen ze een tas weg. Op die tas zat het DNA van de Luxemburger maar de man beweerde dat hij nooit in Lanaken was geweest. Hij werd vrijgesproken op basis van twijfel.

In de nacht van 2 november 2015 probeerden twee inbrekers rond 1u30 in te breken bij optiek Ritchi aan de Staatsbaan in Lanaken. Dat lukte eerst niet, waarna het duo vertrok. Een uur later kwamen de twee echter terug en slopen via de tuin van de woning van de buren naar de achterkant van de zaak. “Door een tafel en een stoel te gebruiken zijn ze over een omheining van twee meter gekropen en zo via het plat dak naar binnen geklommen,” beschreef de aanklager, die een jaar cel vorderde. “Ze hebben de alarmsensoren kapot gemaakt. Ze zijn twee keer binnen gegaan en ze hebben alle brillen in grote tassen meegenomen.”

De politie betrapte de twee inbrekers. Die sloegen op de vlucht sloegen en dumpten een van de tassen met de gestolen buit. Op die tas vond men het DNA van de Luxemburger. Maar de vijftiger ontkende dat hij zelf iets te maken had met de diefstal. “Hij is gefrustreerd dat hij zich hiervoor moet komen verantwoorden,” benadrukte zijn advocaat tijdens de behandeling van de zaak. “Hij heeft nog nooit iets gestolen en is nooit in Lanaken geweest. Het DNA is niet voldoende bewijs want dat kan een tas zijn geweest die hij zelf al jaren geleden heeft weggeworpen.” De strafrechtbank in Tongeren sprak de vijftiger vrij. Bijkomend DNA onderzoek wees uit dat de man de tas wel ooit had gedragen. Dat de Luxemburger ook de dader van de diefstal is, kon niet bewezen worden omdat niet kon worden uitgesloten dat ook andere personen de tas nog hadden gemanipuleerd.