De Bèssem Gezet brengt ‘belangrijk nieuws’

Kolder op kop in de Bèssemgezet.
Jempi Welkenhuyzen Kolder op kop in de Bèssemgezet.
Zopas rolde de nieuwe Bèssem Gezet 2020 van de persen. Het is alweer de 47ste editie vol satire en carnavalskolder. Thema dit jaar is ‘Klimaatverandering’.

De Bèssem Gezet, goed voor 20 pagina’s, is dé fakenewskrant van de Carnavalist. Er wordt de spot gedreven met lokale en internationale thema’s. De centerfold bevat een prachtige kunstposter. En je leest er alles  over de carnavalsdagen, incluis het overzicht van de Bèssemkaravaan. “Het is niet zo evident meer om collages te verwerken door de GDPR -wetgeving”, aldus lay-outer Achiel Geurts. “ Gelukkig ziet iedereen tot nu toe er de humor van in.”

Satire en maatschappijkritiek, zonder bijtend te zijn, dat is het leitmotiv. “ We hadden meteen het thema dit jaar”, zegt redacteur Eddy Meuris. “Je kan niet om het klimaat heen, noch om het Coronavirus.  Een andere vaststelling is dat meer medewerkers hun teksten in correct Lanakens dialect kunnen schrijven.”  Zo is meteen duidelijk dat carnaval, taalkunde en traditie zeker nog een plaats hebben in deze virtuele communicatiewereld.