‘Lanaken Youth’ moet verder zonder vuurwerk: “No pyro, no party”

De jonge supporters van Lanaken VV proberen zich voortaan aan de regels te houden.
Mine Dalemans De jonge supporters van Lanaken VV proberen zich voortaan aan de regels te houden.
Het supporterscollectief ‘Lanaken Youth’- een tiental jongeren tussen 11 en 16 jaar - moedigde zondagmiddag voor het eerst de club Lanaken VV aan zonder Bengaals vuurwerk. Nadat de fans nationaal veel aandacht kregen voor hun acties, wees de lokale politie hen op de veiligheidsrisico’s. Ze hielden een stil protest tegen het verbod, met een spandoek met daarop de woorden ‘no pyro, no party’. 

De heren van ‘Lanaken Youth’, bekend als de jongste ultra’s ter wereld, zijn inmiddels een begrip in het regionale voetbal. Hoewel Lanaken VV in derde provinciale speelt, kunnen veel supporters van profclubs nog iets leren van de fanatieke wijze waarop de tieners hun club aanmoedigen. Met trommels, gezangen, een megafoon en spandoeken maken ze thuiswedstrijden van hun ‘Lanaken’, naar het voorbeeld van de supporters van onder meer KRC Genk, tot een spectaculair gebeuren. 

Lanaken Youth protesteerde met een spandoek met daarop ‘no pyro, no party’: geen vuur, geen feestje.
Mine Dalemans Lanaken Youth protesteerde met een spandoek met daarop ‘no pyro, no party’: geen vuur, geen feestje.

Kunstgrasveld

Het gebruik van vuur is echter verboden in het voetbal. Dat geldt op alle niveaus en leidt geregeld tot fikse boetes. “Profclubs hebben het geld om die boetes bij wijze van spreken met de glimlach te betalen, maar dat is bij ons niet het geval”,  oppert voorzitter Wally Gerits. “Een forfaitnederlaag zien we al helemaal niet zitten. Nu men onze club gevraagd heeft te stoppen met Bengaals vuurwerk, hopen we dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Vanaf volgend jaar schakelen we over op een kunstgrasveld en is vuurwerk sowieso ‘not done’.”

Tijdens de tweede helft van de match supporterden de jongeren weer voor hun voetbalhelden.
Mine Dalemans Tijdens de tweede helft van de match supporterden de jongeren weer voor hun voetbalhelden.

Sensibilisering 

Zondagmiddag trok een commissaris, verantwoordelijk voor de voetbalordediensten, van de lokale politie Lanaken-Maasmechelen naar de thuiswedstrijd van Lanaken VV tegen Calcio Genk.  “Dit om ter plaatse enige uitleg te verschaffen over de gevaren van vuurwerk in en rond voetbalvelden. Zo willen we supporters sensibiliseren. Niet omdat zich bij de club een specifiek veiligheidsprobleem zou stellen. Alles gebeurt in samenspraak en na eerder overleg met de voorzitter van de club”, klinkt het bij de politie. 

Stil protest

De jongens van ‘Lanaken Youth’ voelen zich enigszins geviseerd. “We vinden het verbod wat overdreven. We zijn maar gewoon een paar jonge gasten die plezier willen maken. We willen de club niet in de problemen brengen. Daarom hebben we tijdens de eerste helft een stil protest gehouden. Omdat we uiteindelijk wel de club willen aanmoedigen, zijn we in de tweede helft in actie geschoten. Zonder vuur natuurlijk”, vertelt één van hun vertegenwoordigers. 

De jongens hielden een stil protest tijdens de eerste helft van de match.
Mine Dalemans De jongens hielden een stil protest tijdens de eerste helft van de match.

Tifo’s

In de toekomst zal ‘Lanaken Youth’ de focus van haar werking wat verleggen. “Met de trommel en tifo’s (grote spandoeken of kleine papiertjes die samen een figuur vormen, red.) kunnen we altijd nog voor sfeer zorgen. Toch zullen we nog een aanvraag indienen, zodat we tenminste een bepaalde, veilige vorm van vuurwerk mogen gebruiken." 

Mine Dalemans