"Droom aan flarden gescheurd"

CARNAVALSGROEP UIT BOORSEM CRASHT MET PRAALWAGEN OP RIJKSWEG

De carnavalisten hebben intussen een nieuwe, vervangende praalwagen gekregen van hun collega's de Waterratten.
Jimmy De Schrijver De carnavalisten hebben intussen een nieuwe, vervangende praalwagen gekregen van hun collega's de Waterratten.
De start van het carnavalsseizoen is voor carnavalsvereniging K.v. Zonger Beer Gein Plezeeer oet Boorsem grondig misgelopen. Hun eerste stoet eindigde met een crash op de terugweg naar de standplaats. "Heel even stortte de wereld volledig in", zucht voorzitter Jordy Stouten. De Waterratten uit Kotem schieten hun collega's te hulp door hen een praalwagen uit te lenen.

K.v. Zonger Beer Gein Plezeer oet Boorsem is een 35 man en vrouw sterke carnavalsgroep uit het Maasmechelse Boorsem. Zo'n zes maanden hadden ze aan hun praalwagen gewerkt en zondag in Eisden was het zover. "Sinds september hebben we de aanhangwagen gehuurd en zijn we beginnen bouwen", zegt voorzitter Jordy Stouten. Vooral aan de draaiende delen was er veel werk. Uiteindelijk raakte de praalwagen af en was het halsreikend uitkijken naar de eerste stoet van het seizoen. De Boorsemse carnavalisten trokken goedgemutst en kleurig gekleed naar Eisden waar ze feestelijk door de straten trokken. De stoet was een succes en dus werd er na de festiviteiten al uitgekeken naar de volgende stoet, een dag later in Rekem. Tot het noodlot toesloeg. Op een paar seconden tijd sloeg de droom van K.v. Zonger Beer Gein Plezeer oet Boorsem aan diggelen.

Jimmy De Schrijver

Crash

"We waren met de praalwagen en de tractor op de terugweg naar onze standplaats toen de aanhangwagen op de Rijksweg (N78) net voorbij de brug over het kanaal in Eisden tegen een verkeerslicht botste", zegt voorzitter Stouten. "De hele flank werd kapot gescheurd en de wagen is om zeep. Gelukkig raakte niemand gewond." De carnavalsgroep is zwaar onder de indruk van het voorval. "In een paar seconden tijd stortte onze wereld in, onze droom werd letterlijk aan flarden gescheurd."

Vervangde wagen

Het nieuws over de gecrashte carnavalswagen verspreidde zich al snel in de cafés en feestzalen in Eisden waar het carnavalsfeest intussen losbarstte. "We hebben al heel wat steunbetuigingen gekregen van andere verenigingen en carnavalisten", vertelt Stouten. "Veel groepen boden aan om bij hen op de wagen te gaan staan en de stoet in Rekem mee te maken. Uiteindelijk mochten we van carnavalsvereniging De Waterratten uit Kotem een van hun wagens gebruiken voor de stoet van maandag in Rekem en die van dinsdag in Smeermaas. We zijn hen daar heel dankbaar voor. Ook de andere groepen die ons een plaatsje op hun wagen aanboden, zijn we zeer dankbaar."


Hoe het na de stoet van dinsdag in Smeermaas voor de vereniging uit Boorsem verder moet, is nog onduidelijk. Zullen ze de rest van het jaar nog te bezichtigen zijn in een stoet of stopt het verhaal na dinsdag? "Dat weten we zelf nog niet", vertelt Stouten. "We gaan ons eerst maandag en dinsdag nog proberen te amuseren en zullen ons daarna bekijken over hoe de toekomst er zal uitzien. Als carnavalist kijk je een heel jaar uit naar deze dagen en dan doet het pijn als je er op zo'n manier niet zou kunnen bij zijn."