Laatste asielzoeker verlaat centrum rond 15 november

De uitstroom van asielzoekers in het tijdelijke opvangcentrum van Weelde start half oktober. De bewoners zullen in vier weken verhuizen naar andere reguliere opvangcentra in Vlaanderen. De laatste asielzoeker verlaat Weelde rond 15 november, waarna het asielcentrum op 30 november definitief de deuren sluit.

Tijdens een infovergadering op dinsdagavond is de buurt rondom het asielcentrum geïnformeerd over het schema voor de sluiting. Eind november moet het tijdelijke asielcentrum op de voormalige NAVO-terreinen volledig weg zijn. Daarom start het Rode Kruis volgende maand met de verhuis van bewoners.

Momenteel verblijven nog 441 vluchtelingen in Weelde. Vanaf 1 oktober worden geen nieuwe inwoners meer aangenomen en vanaf 15 oktober start de verhuisprocedure. De bewoners zullen verhuizen naar reguliere centra in Vlaanderen, waar door de afname van de vluchtelingenstroom steeds meer plaats vrijkomt.

"We proberen tijdens de herfstvakantie zoveel mogelijk de gezinnen met kinderen te verhuizen, zodat die kinderen na de vakantie hun opleiding kunnen vervolgen op een nieuwe locatie", zegt woordvoerster An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen.

"Rond 15 november zouden alle bewoners verhuisd moeten zijn en worden de containers en andere materialen verwijderd. Eind november zou het terrein in zijn oorspronkelijke staat afgeleverd moeten worden", gaat Luyten voort.

Einde contracten

In het tijdelijk opvangcentrum werken ongeveer vijftig mensen van Rode Kruis Vlaanderen. Hun contract zal zoals afgesproken ook beëindigd worden, éénmaal het centrum dicht gaat. "Dat was altijd al de afspraak dat hun contract samenliep met de termijn van het opvangcentrum. Bij de meesten van onze medewerkers is het sociaal engagement erg groot en zij hebben al aangegeven dat ze blijven werken tot het centrum sluit", vervolgt de woordvoerster. (DVGT)