Vreedzaam protest aan nertsenfokkerij

Zo'n 120 manifestanten verzamelden aan de nertsenfokkerij in Laarne.
Foto Didier Verbaere Zo'n 120 manifestanten verzamelden aan de nertsenfokkerij in Laarne.
Zo'n 120 manifestanten van Animal Rights, Animaux en Péril asbl, Bite Back, GAIA en vzw Dierengeluk hielden zaterdagnamiddag een stil protest aan de nertsenfokkerij Frenko in de Brugstraat in Laarne. Er werden onder meer nertsen en slogans op straat geschilderd.

Met haar acties wil Animal Rights een statement maken tegen de bonthandel. "We roepen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om zo spoedig mogelijk een verbod op het fokken van nertsen in te stellen", weet Animal Rights voorzitter Nadine Lucas. In België zijn vandaag nog zeventien soortgelijke kwekerijen actief. "Minister Weyts en zijn collega's uit de Vlaamse regering beloofden reeds in 2014 een verbod op het kweken van nertsen voor de bontindustrie. Het is nu tijd voor onmiddellijke daadkracht mits een financiële compensatie voor de kwekers", vertelde Michel Vandenbosch van Gaia.


Op 10 februari hebben de organisaties een afspraak met de minister waarbij ze ook een petitie voor een verbod met 35.000 handtekeningen zullen overhandigen. Animal Rights zette begin december nog een film online waarin ze de wantoestanden in Laarne aankloegen. De nertsenkweker diende daarop klacht in tegen de illegaal gefilmde beelden. "Officieel hebben we nog geen klacht ontvangen en we hebben ook geen schrik van een rechtszaak. Onze actie tegen dit dierenleed is gerechtvaardigd", besluit Nadine Lucas. De politie sloot de Brugstraat tijdens het protest af voor alle verkeer. Er waren geen incidenten. (DVL)