Vijf verdachten en 33 transmigranten opgepakt voor mensensmokkel langs de E17 in Kalken

Archiefbeeld ter illustratie
Photonews Archiefbeeld ter illustratie
Bij een grote politieactie tegen mensensmokkel op de parking langs de E17 in het Oost-Vlaamse Kalken zijn vijf verdachten opgepakt en 33 transmigranten aangetroffen. Dat meldt de federale politie. Twee verdachten waren wegens illegaal verblijf al opgesloten in het repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel, en werden daar opgepakt.

De actie vond plaats in de nacht van 21 op 22 augustus op en rond de parking in Kalken. Aangezien er daar regelmatig transmigranten worden aangetroffen, was de federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart in opdracht van het parket van Oost-Vlaanderen. "Uit een eerste onderzoek bleek dat een bende er voornamelijk transmigranten uit Eritrea en Ethiopië smokkelde", zegt de federale politie.

"De bendeleden verbleven in het Brusselse en brachten de transmigranten met de trein vanuit Brussel naar onder andere het station van Beervelde. Van daaruit gingen ze naar de parking in Kalken, waar vrachtwagens met bestemming Verenigd Koninkrijk werden opengebroken en de transmigranten zich tussen de lading dienden te verbergen."

10.000 euro cash 

Bij de actie werden twee vermoedelijke bendeleden op de parking gearresteerd, met steun van de speciale eenheden van de federale politie. "Vervolgens voerden de lokale en federale Politie, bijgestaan door een politiehelikopter en speurhonden, een grondige controle uit op en rond de parking te Kalken ('Transpark'-actie). Daarbij werden 33 transmigranten, die in de ladingruimte van drie vrachtwagens verborgen zaten, opgepakt." Er vonden ook twee huiszoekingen plaats in Schaarbeek, waar de bendeleden verbleven. Daar werd een derde verdachte opgepakt en werd meer dan 10.000 euro cash geld aangetroffen en in beslag genomen.

Twee andere verdachten werden eerder door andere politiediensten opgepakt wegens illegaal verblijf, en waren opgesloten in het repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel. "Op 27 augustus werden beide verdachten er opgehaald en werd hun verblijf daar doorzocht. Gisteren werden ze voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die één van hen onder aanhoudingsmandaat geplaatst heeft. De andere verdachte werd teruggebracht naar het centrum 127bis, met het oog op repatriëring naar Noorwegen", zegt de politie. In totaal werden dus vier van de vijf verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.