Stoere bikers, peperkoeken hart

LEDEN VAN BERUCHTE MOTORBENDE DE RONKERS SPELEN SINTERKLAAS

De bikers schenken een vette cheque aan de jongens en meisjes van Chiro Kalken.
Didier Verbaere De bikers schenken een vette cheque aan de jongens en meisjes van Chiro Kalken.
MC De Ronkers uit Kalken was ooit een beruchte motorbende waar je beter geen ruzie mee zocht. Dat imago schudden ze ondertussen van zich af. Hun clublokaal Ronkers Place is sinds enkele jaren ook gewoon open voor het grote publiek. En de opbrengst van hun jaarlijkse driedaagse meeting, gaat voortaan naar het goeie doel. President 'Animal' speelde Sint van dienst en schonk gisteren een cheque van 2.000 euro aan de jongens en meisjes van de plaatselijke Chiro De Averaan.

MC De Ronkers is één van de oudste Motor Clubs van het land en volgens de leden zelf de oudste motorbende van België. De Ronkers werd opgericht in 1975 en huist sinds 1976 in een pand aan de Zomerstraat in Kalken. In de rustige straat tussen de velden zorgde gisteren een winterse zon voor een staalblauwe lucht en enkel het gekwetter van wat vogels doorbrak de stilte. Groter kan het contrast dus niet zijn als we binnenstappen in het clublokaal van de 20-koppige motorbende: een donker 'hol' vol doodskoppen waar loeiharde hardrock muziek door de boxen knalt. Maar eens je ogen aan de duisternis gewend zijn, valt meteen ook op hoe ongedwongen en hartelijk de sfeer is onder de bende van leden, hangarounds en prospects. "Ons harde imago van vroeger hebben we al een tijdje achter ons gelaten. We willen vooral plezier maken en genieten van onze ritten op de motor. Maar we zijn wel een hechte bende en één grote familie", weet Patrick Vagenende.

MC De Ronkers zet al enkele jaren ieder weekend de deuren van Ronkers Place open voor iedereen.
Didier Verbaere MC De Ronkers zet al enkele jaren ieder weekend de deuren van Ronkers Place open voor iedereen.

Grote kuis

"Miserie of ambras hebben of zoeken we ook nooit meer. Op zaterdag en zondag zetten we het clubhuis zelfs open voor iedereen die zin heeft in een pint. We hebben inderdaad jaren een kwalijke reputatie gehad maar we zijn veel softer geworden", lacht Patrick. De trofeeënkast vol 'zuipbekers' zijn niks meer dan een mooie herinnering. Al houden de bikers uiteraard nog van een pint. Voormalig President Willy Scheirlinck, 70 jaar oud ondertussen maar nog steeds op pad met zijn klassieke BMW K1, hield in zijn jaren als President grote kuis in MC De Ronkers.


"De ambrasmakers en boelzoekers hebben we eruit gegooid. We verloren toen veel leden maar het is goed zo", weet Willy.


Dat imago vertaalt zich nu ook in de steun die ze geven aan verenigingen in Kalken.


"Vorig jaar vierden we onze 40ste verjaardag en zijn we opnieuw gestart met onze driedaagse meeting. Geld hebben we niet echt nodig dus schenken we de opbrengst weg aan lokale goeie doelen", weet huidig President 'Animal', genoemd naar de knotsgekke drummer uit de Muppet Show.

Chiro Den Averaan

Huis Thibbaut was de eerste vzw die toen een cheque van 2.500 euro kreeg. En gisteren werd de opbrengst van 2.000 euro aan de meisjes en jongens van Chiro Den Averaan in Kalken overhandigd. Zij kunnen de centen goed gebruiken voor hun nieuwbouwlokalen. "Het is ooit anders geweest maar nu zijn we eigenlijk wel geliefd in de gemeente en zakken de inwoners massaal af naar onze activiteiten", besluit Animal.