Geen autokeuring in SAVE-gemeente Laarne

Laarne ontvangt als vijfde gemeente in Vlaanderen het SAVE-label van Ouders van Verongelukte Kinderen.
Foto Didier Verbaere Laarne ontvangt als vijfde gemeente in Vlaanderen het SAVE-label van Ouders van Verongelukte Kinderen.
Er komt geen autokeuringsstation van SBAT Oost-Vlaanderen in de Veldmeers in Laarne.

De Bestendigde Deputatie weigert de bouwplannen in de industriezone op de vroegere site van het uitgebrande bedrijf Bonimex. SBAT kocht het 1,2 hectare grote terrein aan voor 1,4 miljoen euro maar ziet haar plannen nu geweigerd. Dat vertelde een opgeluchte burgemeester Ignace De Baerdemaeker op de uitreiking van het SAVE-label van de Ouders van Verongelukte Kinderen in het gemeentehuis. Laarne is de vijfde gemeente in Vlaanderen die de doelstellingen uit haar Samen Actief voor Veilig Verkeer (SAVE)- charter in praktijk omzette. Zo zijn er de jaarlijkse verkeersveilige acties op de scholen en worden de leerlingen van het vijfde leerjaar aan een fietsexamen onderworpen. De gemeente zorgde ook voor verkeersveilige infrastructuur aan de schoolpoorten, bouwde extra fietsstallingen en legde een Kiss&Go-zone aan de gemeenteschool in Laarne aan. En er zijn plannen voor de aankoop van vier extra preventieve snelheidsmeters in de politiezone. In die politiezone heeft trouwens ook Wetteren reeds het label ontvangen. De plannen van SBAT pasten volgens het bestuur niet in dat verkeersveilige beleid.

"Haaks op veiligheid"

SBAT vroeg in 2012 al een bouwvergunning aan om in de Veldmeers een autokeuring in te richten. Het gemeentebestuur zag de komst van het centrum echter niet zitten en gaf negatief advies. Schepen Igor Rogiers (Open Vld) kreeg te horen dat de Deputatie dat advies nu volgt en gaat zo in tegen de beslissing van haar eigen stedenbouwkundige ambtenaar. "De komst van SBAT druist in tegen ons mobiliteitsplan en staat haaks op een verkeersveilig beleid. We wilden niet dat dagelijks tweehonderd wagens via de sporthal en de school naar het keuringscentrum rijden", aldus De Baerdemaeker. SBAT kan nu enkel nog beroep aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbeslissingen. (DVL)