236 kaarters strijden voor Belgische titel Wiezen in Zaal Skala

Belgisch Kampioenschap Wiezen in zaal Skala in Kalken (Laarne).
Didier Verbaere Belgisch Kampioenschap Wiezen in zaal Skala in Kalken (Laarne).
In Zaal Skala aan de Colmanstraat in Laarne streden vandaag 236 kaarters voor de titel van Belgisch Kampioen Wiezen 2019. Het kampioenschap werd voor het eerst georganiseerd door Vierde Aas Troef uit Laarne.  Na een spannende dag competitie kroonde Paul Gysen uit Schilde zich tot kersvers kampioen. Hij was de beste kaarter in de finaleronde met 16 kaarters. 
BK Wiezen in Kalken : Belgisch kampioen Paul Gysen.
Didier Verbaere BK Wiezen in Kalken : Belgisch kampioen Paul Gysen.

Kaarten en Wiezen in het bijzonder zit in de lift. En het zijn niet uitsluitend oude mannen op café die een kaartje leggen. Jannes Van Hoecke (28) uit Wetteren kwam met zijn maten van voetbalclub De Ves meestrijden voor de titel. “Met onze vrienden proberen we toch wekelijks ergens thuis of op café te kaarten. Ik heb leren Wiezen van mijn grootvader hier in Kalken. De gemeente waar het BK plaatsvindt. Dus moesten we erbij zijn om de traditie in ere te houden”, zegt Jannes. “Het is het mooiste kaartspel ter wereld. en heel wat jonge mensen spelen het ondertussen. Het is vooral een mannenaangelegenheid. Alhoewel ik daarnet door een vrouw naar huis ben gespeeld”, lacht Jannes. 

Jannes uit Wetteren aan tafel tijdens het Belgisch Kampioenschap Wiezen in zaal Skala in Kalken (Laarne)
Didier Verbaere Jannes uit Wetteren aan tafel tijdens het Belgisch Kampioenschap Wiezen in zaal Skala in Kalken (Laarne)

De finale haalde hij net niet. Die werd gespeeld door 15 ervaren mannen en één dame : Eline Van Roey uit Leuven. Oudste finalist was Jos Dillen. De man van 92 uit Zonhoven werd 7de. Paul Gysen uit Schilde kroonde zich tot Belgisch kampioen. 

BK Wiezen in Kalken : Oudste deelnemer Jos Dillen (92).
Didier Verbaere BK Wiezen in Kalken : Oudste deelnemer Jos Dillen (92).
BK Wiezen in Kalken : kaarters volgen aandachtig één van de finaletafels.
Didier Verbaere BK Wiezen in Kalken : kaarters volgen aandachtig één van de finaletafels.
BK Wiezen in Kalken : kaarters volgen aandachtig één van de finaletafels met de latere kampioen. Paul Gysen (met groene shirt).
Didier Verbaere BK Wiezen in Kalken : kaarters volgen aandachtig één van de finaletafels met de latere kampioen. Paul Gysen (met groene shirt).
Belgisch Kampioenschap Wiezen in zaal Skala in Kalken (Laarne).
Didier Verbaere Belgisch Kampioenschap Wiezen in zaal Skala in Kalken (Laarne).

“We zijn zeer tevreden met de opkomst en de organisatie”, zegt Lucien Van Peteghem, voorzitter van Vierde Aas Troef. “We hadden deelnemers van Limburg tot de Kust en de Ardennen. Een Full House, al is dat een Pokerterm”, lacht Lucien. “We zijn blij dat er ook heel veel studenten en jongeren meededen. De toekomst is verzekerd”, besluit Lucien. 

BK Wiezen in Kalken : de finalisten.
Didier Verbaere BK Wiezen in Kalken : de finalisten.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Evelyne Gijsen

    Op de laatste foto zie je niet de finalisten maar de clubkampioenen. De club Krommenaas uit Schilde mocht zich beste club noemen in het BK al zitten die Limburgers toch weer in hun nek te hijgen