Wijkschool ‘t Schanske moet sluiten: “We zijn er niet goed van”

Op de gemeenteraad van maart was het actiecomité 'Mama's en Papa's in Actie' nog in groten getale aanwezig.
Wouter Demuynck Op de gemeenteraad van maart was het actiecomité 'Mama's en Papa's in Actie' nog in groten getale aanwezig.
Het schepencollege van Laakdal heeft besloten om wijkschool ‘t Schanske in Veerle-Heide op het einde van dit schooljaar te sluiten. De school zou de komende jaren het vooropgestelde minimumaantal leerlingen niet halen. Dat betekent dat de leerlingen van ‘t Schanske worden ondergebracht in De Schans in Veerledorp. Actiegroep ‘Mama’s en Papa’s in Actie’ reageert verbouwereerd.

’t Schanske is een afdeling van basisschool De Schans, dat gelegen is in Veerledorp, en voorziet drie graadklassen: twee in het kleuteronderwijs en één in het lager onderwijs. In mei vorig jaar werd voor de school nog een nieuwbouw beloofd, maar eerder dit jaar nam het bestuur die beslissing in beraad wegens het dalend aantal leerlingen. Vervolgens werd een informatieronde georganiseerd met de ouders van de leerlingen, de inrichtende macht, het schoolteam, de vakbond en OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten).

Emotioneel

Op basis van de informatie heeft het schepencollege daarom vrijdag besloten om wijkschool ‘t Schanske in Veerle-Heide te sluiten op het einde van dit schooljaar. “Wij begrijpen dat dit een emotioneel moment is voor iedereen. Het was geen makkelijke beslissing en we zijn hierbij ook niet over een nacht ijs gegaan”, aldus burgemeester en schepen van Onderwijs Tine Gielis (CD&V).

Volgens het gemeentebestuur wijst de huidige leerlingenprognose erop dat de wijkschool het vooropgesteld minimumaantal leerlingen niet meer haalt in 2021 en 2023. “Dat kan rechtstreeks leiden tot een verplichte sluiting van de school”, klinkt het bij het bestuur. 

Geen nieuwbouw

De subsidies voor de nieuwbouw zouden vrijkomen in 2019, maar zo ver komt het dus niet. “AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, red.) legt op om de nieuwbouw 20 jaar als onderwijsinstelling te gebruiken. Indien je hieraan niet voldoet moet de subsidie terugbetaald worden. Kan je een nieuwe school van 2 miljoen euro bouwen indien je de minimumnorm binnen enkele jaren niet meer behaalt?”

Volgens het bestuur steunde de nieuwbouw op drie elementen, namelijk sociale verbindingen, kwalitatief onderwijs en degelijke infrastructuur. Het wil nu bekijken hoe die alsnog ingevuld kunnen worden. Er wordt gezocht naar andere projecten om de sociale verbinding in Veerle-Heide te bevorderen en het schepencollege engageert zich om te blijven investeren in het schoolgebouw van De Schans, alsook in een extra groene speelruimte achter het gebouw. “Voorheen was het schoolgebouw van de Schans niet groot genoeg om bijkomend de kinderen van ’t Schanske te integreren. Gezien het huidige leerlingenaantal kan dit nu wel”, meent het schepencollege.

Infomoment

Vanaf september wordt wijkschool ’t Schanske ondergebracht op de site van de gemeentelijke basisschool de Schans in Veerle. “We zullen er alles aan doen om de overgang naar de Schans zo vlot mogelijk te laten verlopen. Om op alle praktische vragen van de betrokken ouders te antwoorden, organiseren we later nog een infomoment voor hen”, besluit burgemeester Tine Gielis.

Kwaad en teleurgesteld

Op de gemeenteraad van maart nam een woordvoerder van actiecomité ‘Mama’s en Papa’s in Actie’, die ijveren voor het openhouden van de school, nog het woord. Hij legde de argumenten van de actiegroep nog eens op tafel om de school toch open te laten blijven, maar dat mocht dus niet baten. “We zijn er niet goed van - we zijn heel kwaad en teleurgesteld. De nieuwbouw blijkt een loze belofte te zijn geweest. Op die paar maanden tijd is geen enkele leerling weggegaan uit de school en is er voor die haalbaarheidsstudie dus niets veranderd. Ooit zaten er 66 leerlingen op ‘t Schanske, maar als je zelf zoveel onzekerheid over de toekomst van de school creëert, krijg je het resultaat van vandaag”, reageert het actiecomité.

“En dan nog: hoe weet men hoeveel leerlingen er in 2023 zullen zijn? Een nieuwbouw zal sowieso extra leerlingen aantrekken. Het bestuur had enkele jaren geleden al eerlijk moeten zijn, nu hebben ze gewacht om dit dossier over de verkiezingen te tillen en zijn er nodeloze kosten gemaakt.” 

Of het comité nog actie gaat ondernemen, is niet duidelijk. “Dat is nog te vroeg om te zeggen, we gaan het nieuws eerst even laten bezinken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.