Werken aan verhoogde brug tussen Meerhout en Klein-Vorst gaan van start

De brug in Langvoort.
Peter Vanderveken De brug in Langvoort.
Op maandag 10 februari gaan de werkzaamheden voor de bouw van een hogere brug ter hoogte van Langvoort, tussen Klein-Vorst en Meerhout, van start met werken aan de kaaimuur op de rechteroever. In augustus 2021 zal de nieuwe brug opengesteld kunnen worden.

De werken kaderen in het project van De Vlaamse Waterweg om alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen, zodat containerschepen een extra laag containers kunnen verschepen.

Fietssnelweg

De fietssnelweg op de rechteroever zal zo veel mogelijk open gehouden worden door de aanleg van een tijdelijk fietspad en, indien nodig, fietscontainers. Slechts tijdens beperkte periodes - zoals bijvoorbeeld bij de afbraak van de brug en het invaren van de brug - wordt het jaagpad kortstondig onderbroken. Tijdens de werken ter hoogte van het jaagpad wordt een infobord geplaatst om fietsers en voetgangers te informeren over de komende onderbrekingen.

Negen maanden omleiding

De nieuwe brug wordt voorbereid in een atelier waarna ze via het water wordt getransporteerd naar een montageterrein langs het jaagpad op de noordelijke rechteroever. Daar wordt de brug verder samengesteld. Na de assemblage en het bouwen van de nieuwe landhoofden wordt de nieuwe brug ingevaren op dezelfde locatie als de huidige brug.

Tussen de sloop van de bestaande brug en het afwerken van de wegenis naar de nieuwe brug is de verkeersas Langvoort-Genelaar over de brug onderbroken. Tijdens deze onderbreking van ongeveer negen maanden wordt een omleiding voorzien.

Infomarkt

Op woensdag 25 maart is er tussen 16 en 19 uur een infomarkt op de Nike-site. Deskundigen van alle projectpartners zijn er aanwezig om tekst en uitleg te geven bij de plannen en de vragen van buurtbewoners te beantwoorden.