Tia Hellebaut en Bart Wellens schrijven mee aan groot Kempens boek over jeugdsport

De boekvoorstelling vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Laakdal. V.l.n.r.: Theo Verdonck (bezieler Avalympics vzw), Jan Cuypers, auteur Jef Aerts en gewezen topzwemmer Dirk Boets.
Wouter Demuynck De boekvoorstelling vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Laakdal. V.l.n.r.: Theo Verdonck (bezieler Avalympics vzw), Jan Cuypers, auteur Jef Aerts en gewezen topzwemmer Dirk Boets.
Jeugdsportnet heeft het boek ‘Stroomopwaarts - speels naar de top’ uitgebracht, waarin wordt gepleit voor jeugdsport waar plezier en respect centraal staan. In het boek komen 22 Kempenaars, (ex-)topsporters zoals Tia Hellebaut en Bart Wellens maar ook grote namen uit de zaken- en medische wereld, aan het woord om hun visie over jeugdsport uit de doeken te doen.

Jan Cuypers, coördinator van Jeugdsportnet KDR (een samenwerking tussen de gemeenten Kasterlee, Dessel en Retie, red.), koesterde al langer de droom om zoveel mogelijk kinderen en jongeren dagelijks op een waardige manier aan het bewegen en sporten te krijgen. 

Toen Panathlon, de internationale vereniging die ijvert voor ethiek in de jeugdsport, Jeugdsportnet KDR in 2017 als laureaat van het Panathlon Stipendium aanduidde, werd er een flinke stap gezet om van die droom werkelijkheid te maken. Een geldprijs van 10.000 euro, mede dankzij steun van de Nationale Loterij, bracht heel wat mogelijkheden met zich mee. Cuypers besloot om een boek uit te brengen waar verschillende Kempense experts uit de sport-, zaken- en medische wereld hun visie over jeugdsport geven.

Gestructureerde aanpak

Via het boek hoopt Cuypers tot een Kempens platform te komen dat de schouders kan zetten onder een gestructureerde aanpak van jeugdsport. “We willen hiermee zoveel mogelijk langsgaan bij allerlei instanties die te maken hebben met jeugd en sport”, aldus Cuypers. “De boodschap is dat sport plezant is en er wordt ook gestimuleerd om ethiek en respect hoog in het vaandel te dragen. Zo vindt Tia Hellebaut dat we kinderen zeker één uur per dag moeten laten ravotten.”

Bart Wellens

Het lijstje van de Kempense toppers is niet min: naast Hellebaut komen ook onder meer ex-Rode Duivel Julien Cools, ex-veldrijder Bart Wellens, ex-topzwemmer Dirk Boets, meervoudig wereldkampioen motorcross Joël Smets, Olympische schaatsers Jorik en Loena Hendrickx, topsportcoach Paul Van Den Bosch en Soudal-CEO Vic Swerts aan het woord. Zij werden allen geïnterviewd door Mollenaar Jef Aerts, auteur van het boek en in het verleden onder meer nog actief als regiojournalist bij onze krant. De rode draad van hun visie is duidelijk: je kan niet vroeg genoeg beginnen met sporten, laat het vooral plezant en respectvol zijn en laat de jongeren kennismaken met een zo breed mogelijk palet aan sporten.

“Ik was meteen onder de indruk van de spontane drive van Jan", vertelt auteur Jef Aerts. “Met die visies wil hij echt iets in gang zetten - hij ziet er een basis in voor meer en beter. Zoals ook in mijn voorwoord staat, staat één zaak onomstotelijk vast. Wat in de Kempen van nature aanwezig is, is de schoonste trampoline om duizenden jongeren te laten opveren van sportplezier. Bos, water, zand en groen zijn perfect om sporttalent te laten kiemen.”

Het boek is te koop in de gemeentehuizen van Sportregio Zuiderkempen en bij de lokale dagbladhandelaars.

De cover van het boek.
RV De cover van het boek.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.