Politie klist inbreker via DNA in bloedspoor op raam

Een man die in februari 2016 een woninginbraak pleegde in Laakdal, riskeert een effectieve gevangenisstraf van 12 maanden. Stanislav C. kon worden geïdentificeerd op basis een bloedspoor dat hij achterliet tijdens de inbraak.


"Hij klom op het platte dak van een appartementsgebouw. Daar forceerde hij een raam om de flat binnen te geraken. Hij ontvreemdde juwelen, een laptop en cash geld uit de woning", zegt openbaar aanklaagster Elke Van Dijck.


De man verwondde zich tijdens de inbraak en liet een bloedspoor achter op het raam van de eerste verdieping. Op basis van dat bloed werd een DNA-onderzoek uitgevoerd. "Het DNA-profiel kwam overeen met DNA dat reeds in onze database zat. Stanislav C. zat reeds in die database omdat hij al en strafblad had", aldus nog Elke Van Dijck.


Het parket vorderde 12 maanden gevangenisstraf. De advocate van C. vraagt de vrijspraak omwille van procedurefouten. "Er werd nooit een tegenexpertise van het DNA-onderzoek uitgevoerd", pleitte de advocate. Maar volgens het Openbaar Ministerie moet zo'n tegenexpertise alleen uitgevoerd worden als het DNA vrijwillig wordt afgestaan. "Maar in dit geval is het DNA als bewijsmateriaal ter plaatse gevonden", besluit de aanklager.


Vonnis op 5 januari. (JVN)