Oude stoomzagerij wordt eindelijk gerestaureerd

VLAAMSE OVERHEID GEEFT ERFGOEDPREMIE VAN 680.000 EURO

De 19de-eeuwse stoomzagerij in de Heistraat moet na de restauratie een belangrijke toeristische trekpleister worden.
Peter Vanderveken De 19de-eeuwse stoomzagerij in de Heistraat moet na de restauratie een belangrijke toeristische trekpleister worden.
De oude stoomzagerij in de Heistraat in Klein-Vorst kan weldra gerestaureerd worden. De Vlaamse Overheid maakt er een erfgoedpremie van 680.000 euro voor vrij.

Eens de stoomzagerij - waarvan het grootste deel een beschermd monument is - wind- en waterdicht is gemaakt kunnen Kempens Landschap en de gemeente Laakdal aan de slag op de site.


"Tegen de zomer 2018 zullen aan de oude stoomzagerij elektrische tuktuks gehuurd kunnen worden, een soort brommer zoals de Aziatische riksja. Aan de hand van een ingebouwde gps kan men dan het toeristisch gebied de Merode doorkruisen.", zegt burgemeester Tine Gielis (CD&V/LVA).


Het project "Prinsheerlijk cruisen in de Merode" werd mogelijk gemaakt dank zij een subsidie van 100.000 euro van Leader, een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling. "We willen met dit project ook onze lokale landbouw promoten.


Daarom zal het LaLaLa-pad - wat staat voor Laakdalse Landbouwers Lachen je toe! - zeker ook opgenomen worden in de tuktukroutes.", zegt Laakdals schepen van Toerisme Gerda Broeckx (CD&V/LVA).

Plannen nooit gerealiseerd

Sinds de familie Beyens de activiteiten van haar stoomzagerij beëindigde in de jaren '60 van vorige eeuw kende het gebouw zware tijden. In 1993 werd de stoomzagerij opgenomen in de lijst van beschermde monumenten. De site werd voor de eigenaars een te grote last en de gemeente kocht het pand in december 2001. Er werden vaak plannen gemaakt en bestemmingen toegekend aan het gebouw, maar nooit werden die hard gemaakt.

Industrieel erfgoed

Met de Vlaamse renovatiepremie en de Leader-steun zal de oude stoomzagerij, die dateert uit de 19de eeuw, eindelijk een nieuwe bestemming krijgen.


Het Laakdals gemeentebestuur krijgt met de renovatieplannen van de oude stoomzagerij er een toeristische troefkaart bij.

Openluchtmuseum

Burgemeester Gielis: "Met het klompenmuseum in Veerle-Heide houden we de herinnering aan de rijke klompenmakerstraditie in onze gemeente al levendig. Straks komt daar nog een trekpleister bij die ook direct met hout te maken heeft. In samenwerking met de Vlaamse Landinrichtings Maatschappij zullen de oude houtbewerkingsmachines uit de zagerij als een openluchtmuseum onder een dak opgesteld worden op een pleintje vlak voor het gebouw. Op die manier krijgt de site niet alleen een nieuw educatief karakter maar houden we ook tegelijk de herinnering aan ons industrieel erfgoed levendig."