Op afspraak naar nieuw gemeentehuis

Bezoekers op de werf van het dienstencentrum.
Foto De la Cruz Bezoekers op de werf van het dienstencentrum.
In het kader van de Open Wervendag van de Confederatie Bouw stelden het Laakdals gemeente- en OCMW-bestuur en aannemer Vanhout gisteren de werf van het dienstencentrum in aanbouw open. Laakdal bouwt vlak bij de Markt van Groot-Vorst een nieuw gemeentehuis, dat aanleunt tegen het OCMW-gebouw. De inwoners kunnen er op afspraak naartoe.

De bezoekers werden verwelkomd in de agora, de plaats van de latere centrale onthaalbalie. Het personeel van de gemeente en het OCMW en verantwoordelijken van aannemer Vanhout gaven de bezoekers op de werf tekst en uitleg over het gebouw.


De werken aan het complex zijn gestart in de zomer. De opening en ingebruikname zijn gepland in het najaar. De ramen zijn al geplaatst en ook de chapewerken zijn achter de rug. Ook de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek, het wijkkantoor van de politie en bpost maken deel uit van het complex.


"Het nieuwe complex moet een ontmoetingsplaats worden waar burgers binnenkort hun hele administratie kunnen regelen op één centrale plek", benadrukt burgemeester Tine Gielis (CD&V/L-VA). "We willen dit zo efficiënt mogelijk regelen met dienstverlening op afspraak. De inwoners kunnen hun afspraken zowel online, telefonisch, als aan de centrale onthaalbalie maken."


"Het gebouw is supergeïsoleerd en we zetten volop in op hernieuwbare energie. Zo wekken we elektriciteit op via zonnepanelen op het dak. We gebruiken de warmte in de bodem om het gebouw te verwarmen in de winter en in de zomer gebruiken we de afgekoelde bodem om het gebouw passief te koelen. We verminderen de CO2-uitstoot met 9,7 ton, dat is een vermindering van bijna 10 procent", zegt schepen van leefmilieu Benny Smets (sp.a) fier. (EJM)