Nieuwe, hogere brug in Eindhout ingehuldigd: “Capaciteit van Albertkanaal met kwart verhogen”

De brug werd maandag officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van onder meer de Laakdalse burgemeester Tine Gielis (CD&V) en Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA).
RV De brug werd maandag officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van onder meer de Laakdalse burgemeester Tine Gielis (CD&V) en Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA).
Nadat de nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal in Eindhout (Laakdal) vorige week al werd opengesteld voor het verkeer, volgde maandag de officiële inhuldiging. Dankzij de verhoging van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kan de capaciteit van de schepen met zo’n 25 procent stijgen.

Eind 2018 werd de oude brug in Eindhout afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe stalen boogbrug, met een totale overspanning van 128 meter. Het kanaal onder de brug werd verbreed tot 86 meter. De brug maakt deel uit van het project van De Vlaamse Waterweg dat als doel heeft om de vrije doorvaarthoogte over de hele lengte van het Albertkanaal te verhogen tot minimaal 9,10 meter.

Vrachtvervoer 

“Vlaanderen investeerde 9,5 miljoen euro in deze brug”, zegt Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “We pakken stap voor stap alle bruggen aan en zo verhogen we de capaciteit van het Albertkanaal met 25 procent. Binnenschepen zullen fors meer containers kunnen meenemen. Zo kunnen we nog meer vrachtvervoer van de weg halen en op de waterweg zetten. Het Albertkanaal wordt meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen.”

Burgemeester Tine Gielis (CD&V) is tevreden met de nieuwe brug. “Bij het ontwerp ging veel aandacht naar voetgangers en fietsers. Een belangrijk aandachtspunt voor onze gemeente was het beperken van de hinder tijdens de werken. Dankzij goed overleg met De Vlaamse Waterweg en de VIA T Albert (dat de bouw op zich nam, red.) bleef dat maximaal beperkt en werden de werkzaamheden doordacht op elkaar afgestemd. Zo was de brug in Geel-Stelen nooit gelijktijdig onderbroken met de brug van Eindhout.”

Eind augustus 2017 werd gestart met de verhoging van 7 bruggen over het Albertkanaal binnen het ‘PPS-project Verhoging bruggen Albertkanaal–cluster 1’. De brug in Eindhout is de eerste nieuwe brug in die cluster die in gebruik genomen wordt. “Eind april is VIA T Albert aangesteld voor de bouw van nog eens acht bruggen. Op die manier zetten we nog een tandje bij en houden we het project voor het verhogen van de bruggen op schema”, vertelt ingenieur Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg.

Eind 2022 helemaal klaar

“Door ons waterwegennet toekomstgericht uit te bouwen zullen we nog meer ondernemingen kunnen overtuigen om de binnenvaart in te schakelen in hun logistieke keten. Inmiddels zijn 34 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 22 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.