Natuurgebied De Laakvalleien breidt uit met 50 hectare

Minister Koen Van Den Heuvel in de Laakvalleien.
Peter Vanderveken Minister Koen Van Den Heuvel in de Laakvalleien.
Het erkend natuurreservaat De Laakvalleien in Laakdal wordt uitgebreid met een oppervlakte van 50 hectare. De totale oppervlakte wordt zo 241 hectare. 

De Laakvalleien is de verzamelnaam voor een aantal natuurgebieden langs de Grote en de Kleine Laak. De gebieden situeren zich vooral in Laakdal, maar bevinden zich ook in Herselt, Meerhout en Tessenderlo. Dankzij een bijkomende oppervlakte van 50 hectare - verspreid over heel de Laakvalleien zoals in Trichelbroek, Varendonk, de Roost, Eindhoutbroek, Ossenbroeken, Swinnenbroeken en Makelbroek - bedraagt de totale oppervlakte van het natuurreservaat nu 241 hectare. In het gebied vind je meer dan 150 soorten vogels, waaronder ijsvogels en roerdompen. Ook de bever wordt geregeld in het gebied gezien.

“Uit een gesprek met Natuurpunt-voorzitter Lieven De Schamphelaere bleek dat er twee problemen waren. Er was te weinig aankoopbudget en de wachtlijst van erkenningen sleepte aan”, vertelt minister Van den Heuvel. “Het budget werd inmiddels verhoogd met 2,5 miljoen euro en in een onstuimige bui heb ik ook beloofd om tegen eind mei 1.000 hectare natuurgebied extra erkennen als natuurreservaat. Die kaap is ondertussen overschreden. Naast de financiële steun is dit ook een schouderklopje voor de vele vrijwilligers van Natuurpunt.”

Klimaatbuffer

De Laakvalleien is een natuurreservaat met veel verschillende landschapsvormen, weet conservator Vic Van Dyck. “Het bevat bos, ruigte, grasland, heide, vijvers, vennen en vooral veel moerassen en broekbossen. Door die erkenning krijgen we subsidies om ze verder te beheren. Naast de erkenning hebben we intussen ook nog eens 15 hectare aangekocht, zodat we de Laakvalleien kunnen uitbouwen tot een robuust natuurgebied in de vallei van de Grote en Kleine Laak. Het gebied is ook een goede klimaatbuffer door de waterberging.” 

De Laak zal bovendien weldra nog gesaneerd worden - wellicht gebeurt dat tussen 2020 en 2023. “Zo zal er eindelijk terug gezwommen kunnen worden. Het ruimen van slib is al gestart”, aldus burgemeester van Laakdal Tine Gielis (CD&V).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eida Lam

    Natuurpunt in Laakdal vond er niets beter op dan tijdens het broedseizoen een nieuw vondelpad in elkaar te timmeren in de Roost. "Natuurvrienden" noemen ze zichzelf dan.