Jongeren boetseren herdenkingsbeeldjes voor gesneuvelden

Kinderen boetseren in het atelier beeldjes voor gesneuvelde soldaten.
Foto Vanderveken Kinderen boetseren in het atelier beeldjes voor gesneuvelde soldaten.
De gemeente Laakdal steunt het project Coming World Remember Me (CWRM). Dat project roept wereldwijd mensen op om samen 600.000 kleibeeldjes te maken die symbool staan voor alle gesneuvelden op Belgische bodem.

Gisteren kwam het mobiele CWRM-atelier in Laakdal aan. Leerlingen van de zesde studiejaren van GO De Wissel kregen de eer de eerste Laakdalse beeeldjes te maken. Ook vandaag en volgende week maandag, dinsdag en woensdag krijgen schoolkinderen de kans om beeldjes te gaan boetseren in het atelier dat staat opgesteld aan het oud-gemeentehuis in de Kerkstraat in Groot-Vorst. Op zaterdag 9 en zondag 10 december tussen 10 en 17 uur kan iedereen in het atelier terecht.


"De beeldjes samen zullen in 2018 de landartinstallatie Coming World Remember Me vormen op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Bedenker van het project is kunstenaar Koen Vanmechelen. Elke deelnemer wordt peter of meter en ontvangt een certificaat van deelname met hierin een 'dog tag', een identificatiesysteem voor frontsoldaten, met CWRM-stempel. Aan het beeldje komt een dog tag met daarop de naam van de maker en van één van de slachtoffers. Vooral voor de jonge generaties is het heel belangrijk dat ze de 'nooit meer oorlog'-gedachte meekrijgen", zegt schepen Frank Sels (sp.a).


Een beeldje maken, duurt vijftien minuten en kost 5 euro. De helft van het bedrag wordt doorgestort aan een goed doel dat kinderen helpt die leven in oorlogssituaties. (EJM)