Groot-Vorst krijgt binnenkort dorpswinkel

Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V) overhandigt het eindrapport aan het schepencollege.
Provincie Antwerpen Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V) overhandigt het eindrapport aan het schepencollege.
Tijdens de Meiboomplanting zondag vond in Groot-Vorst (Laakdal) ook het slotevenement van Veerkrachtige Dorpen plaats. Met dat provinciaal participatietraject konden de inwoners mee nadenken over de leefbaarheid en toekomst van hun dorp. De oprichting van een dorpsraad en een dorpswinkel zijn de belangrijkste verwezenlijkingen.

Het gemeentebestuur van Laakdal schreef zich in voor het Veerkrachtige Dorpen-project van de provincie om van Groot-Vorst weer een bruisend dorp te maken. Dat resulteerde in een participatietraject waarbij de inwoners mee de accenten konden bepalen en uitwerken. Een jaar geleden vond het eerste participatiemoment plaats, maar achter de schermen was het provinciebestuur toen al veel langer aan het werk.

Dorp in kaart gebracht

“We brachten het dorp in kaart op basis van cijfermateriaal en namen interviews af bij een aantal spilfiguren in Groot-Vorst. Die grondige analyse bespraken we met het gemeentebestuur en samen stippelden we een vervolgtraject uit op maat van het dorp. Nu is ook dat gedeelte afgerond”, aldus gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen (CD&V).

Verbondenheid

Van bij de start van het participatietraject werd het dorpsleven een belangrijk thema. Door de toestroom van veel nieuwe inwoners lijkt de verbondenheid tussen de inwoners van Groot-Vorst verdwenen: oorspronkelijke en nieuwe inwoners kennen elkaar niet en komen zelden met elkaar in contact. Tijdens de participatiemomenten werd gezocht naar haalbare oplossingen.

Zo werd er gevraagd aan de verenigingen om dorpsactiviteiten voor iedereen te organiseren en zich meer open te stellen voor nieuwe inwoners. “De grootste verandering is de oprichting van een dorpscomité. Voor onze provincie is dat best een opvallend fenomeen. Weinig dorpen werken er al mee. Nochtans heeft het veel potentieel. Het geeft de inwoners zelf de sleutel in handen om ook na dit traject de uitdagingen in hun dorp aan te pakken.”

Korte keten

Een andere behoefte die uitdrukkelijk naar boven kwam uit de bevraging is het gebrek aan een dorpswinkel. Op zoek naar een oplossing kwamen verschillende inspirerende voorbeelden op tafel en werden een aantal experten uitgenodigd om met de inwoners in dialoog te gaan. “Uiteindelijk kwam de oplossing uit onverwachte hoek. Eén van de sprekers legde de link met het LEADER-project ‘aFAIR.local’ van ONS en het Steunpunt Korte Keten. Door mee in dat project te stappen kan Groot-Vorst binnenkort experimenteren met een alternatieve dorpswinkel, waar ook de lokale voedselproducenten bij betrokken zijn.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.