Brug over Albertkanaal tegen vlakte

NIEUW VERHOOGD EXEMPLAAR KLAAR MEI 2019

De brug wordt met een kraan afgebroken.
Vanderveken De brug wordt met een kraan afgebroken.
De afbraak van de brug over het Albertkanaal in Eindhout is afgelopen weekend begonnen. Een nieuwe, verhoogde brug en het plaatselijk verbreden van het kanaal moeten ervoor zorgen dat de capaciteit van het Albertkanaal groter wordt. In mei 2019 zou de nieuwe brug er moeten staan.

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Vooral het containervervoer kende het voorbije decennium een steile opgang. Een capaciteitsverhoging dringde zich dan ook op. "Door de verhoging zullen er schepen met vier lagen containers onder de brug kunnen varen in plaats van drie", zegt Liliane Stinissen, woordvoerder van De Vlaamse Waterweg. "Het kanaal zelf wordt ook verbreed zodat de schepen op een veiligere manier elkaar kunnen kruisen. We verwachten dat hiermee de capaciteit van de schepen met zo'n 25 procent zal stijgen." Voor het Albertkanaal is er de Europese richtlijn om alle bruggen te verhogen tot 9,10 meter. "Er zijn 62 bruggen over het Albertkanaal. 32 daarvan zijn al verhoogd of vervangen. Bij sommige bruggen is het mogelijk om ze op te krikken, bij bruggen zoals deze niet. Het is de bedoeling dat in 2021 de laatste brug onder handen genomen wordt."

Brokstukken worden uit het kanaal gehaald.
Vanderveken Brokstukken worden uit het kanaal gehaald.

Atelier

De afbraak van het middenstuk van de huidige brug begon zaterdagnacht en ging zondag verder. 's Nachts gebeurden vooral de afbraakwerken, daarna volgden de opruimingswerken. Vandaag wordt het resterende gedeelte op de rechteroever afgebroken, aanstaande zaterdag volgt de afbraak van het resterende gedeelte op de linkeroever. Voor beide werken wordt het kanaal gedeeltelijk gestremd. "Op dit moment wordt de staalstructuur voor de brug in een atelier gemaakt", vervolgt Stinissen. "De stukken worden daarna in elkaar gestoken op een montageterrein van Frangema Staal. Na het slopen van de bestaande brug en de bouw van de nieuwe landhoofden wordt de geassembleerde brug ingevaren en verder afgewerkt." De werken duren nog tot mei 2019. De omleiding gebeurt via de brug in Geel-Stelen. Daarom is er in de planning over gewaakt dat de brug in Geel-Stelen nooit gelijktijdig met de brug in Eindhout onderbroken is.


Wie de afbraak van dichtbij wilde meemaken, kon terecht aan beide oevers van het kanaal. Daar werd een strook afgezet voor kijklustigen. Zo kwamen Leo Van Grieken en Hilde Binnemans uit Eindhout een kijkje nemen. "We waren wel nieuwsgierig naar de afbraak. Onze kleinzoon woont in Winkelomheide, dadelijk gaan we hem oppikken zodat we samen kunnen kijken." Bij de kijklustigen was ook Frans Geukens uit Eindhout van de partij. "Ik heb het nog meegemaakt dat die brug werd gebouwd en nu zie ik ze tegen de vlakte gaan. Toen kwam ik vaak aan het kanaal spelen, dus dit is wel een stukje nostalgie."

Leo Van Grieken en Hilde Binnenmans uit Eindhout maken een filmpje van de afbraak voor hun zoon.
Vanderveken Leo Van Grieken en Hilde Binnenmans uit Eindhout maken een filmpje van de afbraak voor hun zoon.