Zaakvoersters van nachtclubs riskeren liefst
110.400 euro boete voor schijnzelfstandigheid

Het gerechtsgebouw in Brugge.
JHM Het gerechtsgebouw in Brugge.
De uitbaters van nachtclubs Le Penthouse in Kuurne en Besame Mucho in Hulste staan in de Brugse rechtbank terecht voor praktijken van schijnzelfstandigheid. Drieëntwintig van hun meisjes werden ingeschreven als zelfstandige, terwijl ze dat volgens het arbeidsauditoraat niet waren.

Het frauduleuze systeem van Michele B. (66) en Noura A.A. (57) kwam in 2016 aan het licht bij een gecoördineerde actie in het barmilieu. “Dergelijke controles worden in samenspraak met de barhouders gehouden om de goede werkomstandigheden van de meisjes te waarborgen”, stelde de arbeidsauditeur. “In de bars van beklaagden viel het op dat heel veel personen als zaakvoerder ingeschreven stonden.” Verdere controles van de sociale inspectie legden een systeem van schijnzelfstandigheid bloot. “De diensters hadden geen keuze: ze moesten aan de slag als zelfstandige en alles werd door de uitbaatsters geregeld. De meisjes kregen een vaste dagvergoeding van 50 euro en een percentage op de verkochte dranken. Sinds oktober 2016, na de controles, werden de dames wél ingeschreven als werkneemsters.” 

Failliet

Omdat B. en A.A. hun minnelijke schikking van 6.000 euro niet betaalden, moesten ze zich woensdagmorgen voor de rechter verantwoorden. Hun zaken gingen intussen failliet. Het arbeidsauditoraat vorderde een geldboete van liefst 110.400 euro. M.B. geeft haar schuld toe, maar A.A. vraagt de vrijspraak. “Het dossier is enkel gebouwd rond de verklaringen van de dames. Mijn cliënt werd zelfs niet verhoord”, pleitte haar advocaat. ‘Die diensters waren op een correcte manier aan de slag als zelfstandige. Ze deden vrij hun ding en hadden geen vast loon.” Uitspraak op 19 juni.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.