VIDEO+FOTOREEKS. Ezelin Carla stapt tijdens processie tot aan altaar: “We geven Kerk nieuw elan”

Carla stapte tot aan het altaar.
Peter Lanssens Carla stapte tot aan het altaar.
Unieke taferelen in Kuurne, waar ezelin Carla de ster van een nieuwe processie op Palmzondag was. Carla stapte, na wat aarzelen, de Sint-Michielskerk binnen. Waar ze tot aan het altaar begeleid werd. Een wat meer hippe processie dus en niet toevallig, zo blijkt. “We proberen de Kerk zo een nieuw elan te geven”, zegt Lieven Verhaeghe van de parochiale eenheid Emmaüs-Kuurne. “Een ezelin laten meestappen past perfect in dat plaatje. Ezels komen vaak voor in Bijbelse taferelen en Kuurne is natuurlijk gekend als dé ezelsgemeente.”

De ‘moderne’ processie vatte om 10.30 uur aan WZC Heilige Familie in de Gasthuisstraat aan. Waarna het met haltes aan De Presse en het gemeentehuis naar de Sint-Michielskerk ging. Ezelin Carla, met manden vol palmtakken beladen, proefde onderweg even van de palm. Carla werd begeleid door Hanne Vandeputte (10), de kleindochter van Luc Vandeputte (68),  de eigenaar van de ezelin. “Dat Carla even twijfelde om de kerk binnen te stappen, heeft niets met koppigheid te maken”, zegt hij. “Ze was wantrouwig, door de plotse overgang van tapijt naar harde vloer. Die wantrouwigheid is typisch voor een ezel, maar Carla is een brave hoor”, aldus Luc. Kleindochter Hanne was in de wolken met haar belangrijke taak.

De processie hield enkele keren halt, zoals aan De Presse.
Peter Lanssens De processie hield enkele keren halt, zoals aan De Presse.

Kandidaat-vormelingen

De processie lokte zo’n 200 mensen. De Orde van de Ezel was van de partij, de koninklijke harmonie Moed en Vlijt speelde passende melodieën en het Kuurns Gemengd Koor bracht moderne en authentieke paasliederen. Ook kandidaat-vormelingen werden betrokken. De processie had het lijdensverhaal van Jezus Christus als leidraad, op onze maatschappij geprojecteerd. Het nieuwe initiatief is zeker voor herhaling vatbaar. Het kan een traditie worden.

Carla stond centraal op de processie.
Peter Lanssens Carla stond centraal op de processie.
De ezelin was beladen met manden vol palmtakken.
Peter Lanssens De ezelin was beladen met manden vol palmtakken.
Ook kandidaat-vormelingen werden in de processie betrokken.
Peter Lanssens Ook kandidaat-vormelingen werden in de processie betrokken.
Carla stapte na wat aarzelen de kerk binnen
Peter Lanssens Carla stapte na wat aarzelen de kerk binnen
Carla en Hanne zijn beste maatjes.
Peter Lanssens Carla en Hanne zijn beste maatjes.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.