Proefproject tegen sluipverkeer start op 21 mei

Een voorbeeld van een tractorsluis.  Er komen twee tijdelijke in de Pieter Vinckestraat en de Stokerijstraat.
Henk Deleu Een voorbeeld van een tractorsluis. Er komen twee tijdelijke in de Pieter Vinckestraat en de Stokerijstraat.
Het proefproject in de Pieter Vinckestraat en de Stokerijstraat in Kuurne, waarbij in beide straten een tijdelijke tractorsluis wordt geplaatst om sluipverkeer tegen te gaan, vindt plaats van 21 mei tot en met 21 juni. 

Een tractorsluis is een verhoging in de rijbaan waar enkel landbouwvoertuigen over kunnen rijden. Fietsers en bromfietsen klasse A kunnen langs de tractorsluis rijden. Er geldt een verbod voor alle andere voertuigen. Veel vrachtwagenchauffeurs nemen de Pieter Vinckestraat en de Stokerijstraat om naar het bedrijvenpark te rijden, terwijl dat niet mag. “Niet enkel deze straten, ook de zijstraten van de Brugsesteenweg blijken populaire sluipwegen om het bedrijvenpark te bereiken”, legde schepen Francis Watteeuw (sp.a) uit bij de eerste aankondiging van het proefproject. “Eind vorig jaar hebben we tijdens een eerste proefproject een ANPR-camera (camera’s met nummerplaatherkenning, nvdr.) geplaatst langs de Sint-Katriensesteenweg. Vrachtwagenchauffeurs kregen een boete in de bus. Tot 40 gevallen per week registreerden we met die camera.”

Permanente oplossing

Op het einde van het proefproject wordt de tractorsluis in samenwerking met de bewoners geëvalueerd. “De tractorsluis zal een heel effectief middel zijn, want daar snij je de weg volledig mee af. Als je in de ene straat echter zwaar verkeer weert, kan er elders een nieuw probleem opduiken, en dat is uiteraard de bedoeling niet. We gaan de resultaten van deze oplossing daarom vergelijken met deze van het proefproject van de camera, zodat we een doeltreffende permanente oplossing kunnen uitwerken.”

De tractorsluis wordt in beide straten geïnstalleerd, vlak vóór het kruispunt met de St-Pietersstraat. De bewoners, bezoekers en leveranciers die in het stuk tussen de St-Pietersstraat en Haantjesstraat moeten zijn, kunnen enkel weg via de Brugsesteenweg. De andere bewoners kunnen enkel weg via de St-Katriensteenweg.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.