Pooier DSK-proces riskeert tien jaar cel

REUTERS
In de rechtbank in Kortrijk is woensdag gepleit geweest in een groot proces rond prostitutie en mensenhandel. Maar liefst 22 beklaagden staan terecht. De hoofdverdachte is Dominique ‘Dodo la Saumure’ Alderweireld. Hij riskeert tien jaar cel voor het uitbaten van prositutiehuizen in Kuurne, Ronse en Wallonië. 

Het onderzoek ging aan het rollen in 2011, toen werden tal van huiszoekingen uitgevoerd, onder andere in de bars van Dominique Alderweireld. Plots was de pooier wereldberoemd toen hij in één adem werd genoemd met die van de Fransman Dominique Strauss-Kahn, de gevallen baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na een seksschandaal. Alderweireld zou toen meisjes geleverd hebben voor de seksfeestjes van DSK. Beiden werden toen vrijgesproken. 

Criminele organisatie

Nu riskeert Alderweireld toch nog een gevangenisstraf van tien jaar. Tijdens het DSK-onderzoek kwamen andere feiten aan het licht. Volgens het parket maakte hij zich schuldig aan lidmaatschap van een criminele organisatie, uitbating van prostitutiehuizen, mensenhandel, misbruik maken van mensen in een kwetsbare positie en corruptie. “Hij ronselde meisjes voor zijn bordelen in Kuurne, Ronse en in de streek rond Doornik in Wallonië via advertenties in de krant”, zei het openbaar ministerie. “Er werden ook meisjes uit het buitenland gelokt door ze een job in de horeca aan te bieden, eens aangekomen in België werden ze in de prostitutie gedwongen. Ze moesten werken op zelfstandige basis, maar dat bleek ook maar om schijnzelfstandigheid te gaan en vijftig procent van hun inkomen moesten ze afgeven.” Naast de celstraf riskeert Dodo la Saumure een boete van 50.000 euro en een verbeurdverklaring van maar liefst 596.000 euro aan vermogenswinst.

Alderweireld gaat voor vrijspraak

Dominique Alderweireld en zijn advocaat gaan resoluut voor de vrijspraak. “In België is de wetgeving rond prostitutie helemaal niet goed afgestemd”, pleitte zijn advocaat. “Mijn cliënt wist niet dat wat hij deed in België illegaal is.” Uit telefoontaps in het onderzoek blijkt nochtans wel dat Alderweireld erg goed wist dat wat hij deed niet mocht. “Maar de politie houdt een gedoogbeleid en doet er niets aan, dat is wat hij zei aan de telefoon”, zei rechter Vereecke. 

Alderweireld gaf aan de rechter inderdaad toe dat hij wel degelijk wist dat hij niet juist bezig was. “Maar ik baat al sinds de jaren negentig zo’n bars uit, nooit heb ik problemen gehad. De politie kwam nochtans bijna dagelijks over de vloer om te controleren. Ik heb zelfs aan de politie gevraagd hoe ik zo’n zaken het best op papier zet om geen problemen te krijgen.” 

Volgens zijn advocaat verklaren verschillende meisjes ook dat ze correct behandeld en betaald werden. Nog 21 andere beklaagden riskeren ook allemaal celstraffen in dit dossier. Dat gaat van zes jaar cel en 25.000 euro boete tot een boete van 1.000 euro. In 2014 werd Alderweireld in het Bergense hof van beroep al eens veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar met uitstel voor identieke feiten. Dat uitstel kan nu worden ingetrokken indien hij opnieuw veroordeeld wordt. Vonnis op 22 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.