Kuurnse Vlaggengroep zwaait uit

AGERATO GEEFT LAATSTE OPTREDEN OP 3 NOVEMBER

Op 3 november staat Agerato nog een laatste keer op de planken in CC De Guldenberg in Wevelgem.
Foto Deleu Op 3 november staat Agerato nog een laatste keer op de planken in CC De Guldenberg in Wevelgem.
De Kuurnse Vlaggengroep Agerato wordt opgedoekt. Op 3 november staan de 25 vlaggenzwaaiers nog een laatste keer op de planken, in een uitverkocht CC De Guldenberg in Wevelgem. "Vlaggenzwaaien heeft een onhip imago", zegt voorzitter Bert Verhaeghe. "Er komen daardoor te weinig nieuwe leden bij."

Agerato werd in de zomer van 2003 opgericht, toen een aantal leden zich afscheurden van Kureo, de vlaggengroep die door E.H. Piet De Zegher in 1987 werd opgestart.Enkele jaren na de oprichting van Agerato werd Kureo opgedoekt. "Vijftien jaar lang hebben we elke vrijdagavond gerepeteerd in de Kuurnse Centrumschool", zegt voorzitter Bert Verhaeghe. "Enkel in de zomer durfden we al eens een repetitie overslaan, alle andere keren stonden we paraat."

Geen nieuwe leden

Aan die traditie komt nu een einde. "Het probleem is dat we te weinig nieuwe leden vinden. Vlaggenzwaaien heeft een onhip imago. Ten onrechte, vind ik, want we bedenken choreo's op nummers van Michael Jackson, dus we zijn best trendy. We trokken elk jaar langs de Kuurnse basisscholen om leden te ronselen, maar het mocht helaas niet baten." Omdat ook het bestuur al jaren onveranderd bleef, gaat al het werk steeds naar dezelfde mensen ."Dat weegt best door. We worden iets ouder en hebben een gezin dat aandacht vraagt. Daarnaast merken we ook dat we steeds minder vragen krijgen om op te treden. Vroeger werden we geregeld uitgenodigd voor straatfeesten en kermissen, maar dat vermindert. Omdat we niet willen wachten tot onze vereniging uitdooft, willen we er met opgeheven hoofd mee stoppen, op een hoogtepunt."

Uitverkocht optreden

En een hoogtepunt, dat is het nog altijd. "Want ons afscheidsoptreden in CC De Guldenberg op zaterdag 3 november is al maanden uitverkocht. Dat is toch het mooiste bewijs dat het wel tof is om naar vlaggenzwaaien te kijken?"


Het is uiteraard met spijt in het hart dat de vlaggen permanent opgeborgen worden. "Het is een passie. De gedachte dat we nooit meer samen vlaggen zullen zwaaien, maakt ons triestig. Het was echt een speciale en unieke hobby, gevarieerd en ritmisch, een stukje folklore. Als we liedjes horen waar we nog choreo's op uitgewerkt hebben, dan zijn we zo in ons hoofd aan het zwaaien met die vlaggen. Het zal raar doen."


De opbrengst van het optreden wordt geschonken aan de vzw's Unbuntu en Achtkanter. Daarnaast schenkt Agerato ook de overschot van de clubkas weg aan het goede doel.