Kinderen blij met 'bouwspeelplaats'

HEEL DE ZOMER MOGEN KAMPEN OPGEZET WORDEN OP PLEIN

Kinderen leven zich uit op de Bouwspeelplaats.
Foto Henk Deleu Kinderen leven zich uit op de Bouwspeelplaats.
De hele zomer lang mogen Kuurnse kinderen kampen bouwen op het binnenplein van Ter Groenen Boomgaard. Het idee van de 'Bouwspeelplaats' komt van buurtbewoner Bernard Marchau. Kinderen kunnen elke dag bij hem terecht voor gereedschap om aan de slag te gaan. "Maar het is wél geen kinderopvanginitiatief, ouders moeten wel blijven om een oogje in het zeil te houden."

Het binnenplein van Ter Groenen Boomgaard, een wijk waar voornamelijk oudere gezinnen wonen, ligt er dezer dagen als een 'werfzone' bij. Buurtbewoner Bernard Marchau zorgt er in samenwerking met de jeugddienst voor dat er houten planken en paletten liggen waar kinderen kampen mee kunnen bouwen en ze kunnen elke dag bij hem terecht voor gereedschap om hun wildste plannen werkelijkheid te maken.

Buiten spelen

"Ik vind het zelf wel belangrijk dat kinderen kunnen buiten spelen en jeugdwerking en sociale cohesie hebben mij altijd al sterk geboeid", zegt Marchau. "De voorbije zomers heb ik hier onder meer al fietsen en gocarts gezet, zodat kinderen hier konden komen spelen op het plein. Het concept van een 'bouwspeelplaats', waar kinderen buiten creatief kunnen zijn, komt wel vaker voor in grootsteden als Gent en Antwerpen. Het leek mij ook een leuk idee om dit in Kuurne te realiseren. Weet je: als je als burger wil dat er iets 'beweegt' in je gemeente, is gewoon zélf iets organiseren, alvast een eerste stap."


Bij de Vrijetijdsdienst van Kuurne waren ze meteen voor het idee van Bernard Marchau gewonnen. "De 'bouwspeelplaats' is ideaal voor kinderen die in hun eigen tuin geen kampen kunnen bouwen", zegt Jonathan Breughe. "Ze leren er omgaan met gereedschap, en ze leren er samenwerken om iets te bouwen. Opgelet: het is geen opvanginitiatief. Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen."

Stapel paletten

Al houdt Bernard met veel plezier een oogje in het zeil.


"Bij sommige constructies stapelen kinderen verschillende paletten op elkaar, ik controleer nu en dan wel eens of het allemaal stevig genoeg is. Maar het is inderdaad niet zo dat ik hier de hele dag aanwezig ben op het plein. De ouders die hier al kwamen, tonen daar alvast begrip voor."


De reacties die Bernard kreeg, zijn meestal positief.


"Enkele buurtbewoners maakten zich wat zorgen dat het hier wekenlang een 'vuile boel' zou zijn. Maar die zijn intussen bijgedraaid. Ze zien ook wel dat dit initiatief mensen samenbrengt, dat ze hier samen iets blijven drinken, meer dan anders."


"Ik vind het super", zegt buurtbewoonster Anne-Marie Verbrugghe. "Zoveel beweging hier, ik heb dat wel graag. De vorige keer dat ik hier voorbijkwam, waren enkele kinderen een restaurant in elkaar aan het timmeren en ze hadden een bordje gemaakt met 'open'. Geweldig toch?"


"Wij zijn hier al vier keer geweest", zegt Blandine Gérard. "De kinderen hebben voorlopig geen interesse meer in het speelplein op het sportpark."

Garage te huur

"Momenteel zijn we bezig aan een garage, die mensen kunnen huren", vertellen Ronan Buyse, Elias en Nafis Mokhtari, Stan en Ann Marchau. "Maar we gaan een mooi prijsje maken."


Op het eind van de zomer wordt alles netjes opgeruimd door de gemeente.