Kersvers voorzitter hulpverleningszone Fluvia glijdt uit op ijsplek: morgen operatie
na gecompliceerde enkelbreuk

Burgemeester Francis Benoit zit in een voorlopig gipsverband maar moet morgen onder het mes.
Hans Verbeke Burgemeester Francis Benoit zit in een voorlopig gipsverband maar moet morgen onder het mes.
Op weg naar een vergadering in het gemeentehuis waar de machtsoverdracht zou plaatsvinden in de hulpverleningszone Fluvia, is kersvers voorzitter Francis Benoit (46) donderdagmorgen uitgegleden op een ijsplek. “Ik hoorde het kraken in mijn enkel en kon niet meer rechtstaan”, zegt de Kuurnse burgemeester. “Daar lag ik dan, in de vrieskou.”

In het gemeentehuis van Kuurne was deze voormiddag een vergadering gepland voor de machtsoverdracht in de hulpverleningszone Fluvia. Deerlijks burgemeester Claude Croes (CD&V) geeft de fakkel door aan zijn Kuurnse collega en partijgenoot Francis Benoit. Ook zonecommandant Frank Maertens zou van de partij zijn. “Omdat het niet zo ver is van waar ik woon en een wandeling altijd deugd doet, besloot ik te voet te gaan”, zegt Francis Benoit. “Maar ik was de wijk nog niet uit toen ik plots uitgleed op een plaats waar zich een ijsplek had gevormd. Voor ik goed en wel besefte wat er gebeurde, lag ik languit op de grond. Ik hoorde iets kraken in mijn enkel en had meteen ook hevige pijn. Rechtstaan lukte niet meer.”

Hulp

Francis Benoit probeerde met zijn smartphone iemand te bereiken die hem kon komen ophalen. “Maar na een minuut of vijf daagde plots Joachim Van Wonterghem op. Hij verloste me van de ijskoude grond en bracht me naar het ziekenhuis. Onderweg praatte hij voortdurend op me in. Dat was nodig, want ik leed zoveel pijn dat ik vreesde het bewustzijn te zullen verliezen.” Benoit werd goed opgevangen op de spoedafdeling van het AZ Groeninge in Kortrijk.

Gecompliceerde breuk

Na een bezoekje aan de afdeling radiologie bleek dat Benoit een gecompliceerde breuk had opgelopen aan de enkel van zijn linkervoet. “Mijn linkerbeen is nu ingepakt in een voorlopig gipsverband, zodat ik mijn enkel zeker niet kan bewegen. Morgen moet dat gipsverband er alweer af. Dan wordt tijdens een operatie een plaatje aangebracht om alles weer netjes op de juiste plaats te krijgen. Er wachten mij alvast zes weken gips. Eerste schepen Ann Messelier zal me tijdelijk vervangen.”

Burgemeester Francis Benoit.
Foto Deleu Burgemeester Francis Benoit.

Hilariteit

Dat net Francis Benoit, de kersverse voorzitter van de hulpverleningszone Fluvia, op de spoedafdeling belandde, wekte hilariteit op bij een aantal hulpverleners die hij er ontmoette. “Ah, daar moet je tegen kunnen”, zegt de Kuurnse burgemeester. “Zo’n enkelbreuk is ernstig maar anderzijds ook niet levensbedreigend. En dus kan een plagerijtje wel. Het voordeel is, dat ik met enkele facetten van de hulpverlening en medische zorgen heb kennisgemaakt. Nooit eerder liep ik een breuk op of moest ik voor dringende zorgden naar de spoedafdeling. En dan te weten dat ik als chef van mijn gemeente deze en vorige week heel hard bezig geweest ben met het bestrijdingsplan voor de gladheid. Dan is het wel een beetje zuur dat uitgerekend ik ook nogal onzacht tegen dek ga. Het is ook best ironisch dat het gebeurde toen ik op weg was naar de vergadering waar mijn vriend Claude het voorzitterschap van de hulpverleningszone effectief aan mij ging doorgeven.”

Zelfde scenario op het platteland: wat dan?

Benoit beseft dat hij al bij al nog snel uit z’n benarde situatie gered werd. “Achteraf heb ik me de bedenking gemaakt dat het een geluk was dat dit mij overkwam in het centrum van de gemeente. Op het platteland heeft zo’n val misschien wel nog kwalijker gevolgen. Stel je voor dat iemand zonder telefoon daar net hetzelfde overkomt. Weinig of geen verkeer, niemand kunnen bereiken… ik mag er niet aan denken.” Benoit zal het door zijn val noodgedwongen wat kalmer aan moeten doen. “Me verplaatsen wordt moeilijk, zeker de eerste weken. Maar aan het hoofd mankeert niks en dus kan ik toch in zekere mate blijven functioneren. Anderzijds is het misschien niet slecht dat ik nu gedwongen wordt om wat rust te nemen. De laatste maanden, en zeker januari, is slopend geweest. Het kan geen kwaad om wat te recupereren”, besluit de Kuurnse burgervader.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.