Jongeman waarschuwt trucker en redt leven

FIETSSTER BELANDT ONDER VRACHTWAGEN BIJ DODEHOEKONGEVAL OP R8

De toegesnelde brandweerlui kregen hulp en materiaal van de nabijgeleden bandencentrale Forrez om de trekker op te tillen en de vrouw (52) zo te bevrijden.
Hans Verbeke De toegesnelde brandweerlui kregen hulp en materiaal van de nabijgeleden bandencentrale Forrez om de trekker op te tillen en de vrouw (52) zo te bevrijden.
Op het kruispunt van de R8 met de Heirweg in Kuurne belandde gisteren een 52-jarige fietsster onder een vrachtwagen die afsloeg. De trucker had de vrouw niet gezien. Het slachtoffer overleefde, omdat ze netjes tussen de voorwielen onder de trekker terechtkwam én een alerte jongeman de nietsvermoedende trucker tot stoppen dwong. Vorig jaar deed zich al een dodehoekongeval voor op hetzelfde kruispunt.

Het ongeval gebeurde gisterennamiddag om twee uur. Bryan Delefortrie (17) uit Kuurne doet het relaas.


"Ik reed met de fiets naar mijn vriendin Anouk in Heule toen ik op de Heirweg halt moest houden voor de rode lichten aan het kruispunt met de R8. Links naast me stond een vrachtwagen met oplegger. Achter mij moet een vrouw op een mountainbike gevolgd zijn, maar dat besefte ik pas later. Toen het licht op groen sprong, dwarste ik het kruispunt. De trucker, die rechts wilde afslaan, liet me door. Maar kennelijk zag hij de vrouw op de mountainbike niet."

Bryan Delefortrie (17) was na afloop van het ongeval erg onder de indruk
Hans Verbeke Bryan Delefortrie (17) was na afloop van het ongeval erg onder de indruk

Dode hoek

De Franse vrachtwagenbestuurder sloeg rechts af, net op het moment dat de fietsster zich in de dode hoek bevond. "Ik hoorde een klap en kneep m'n remmen dicht", vertelt Bryan. "Toen ik me omdraaide, zag ik het slachtoffer verdwijnen onder de trekker. De chauffeur had geen flauw vermoeden van wat zich onder zijn neus aan het afspelen was. Ik zwaaide wild met m'n armen en deed teken dat hij moest stoppen. Gelukkig deed hij dat ook onmiddellijk. Daarna ben ik naar het slachtoffer gelopen. De vrouw was bij bewustzijn, ik probeerde haar rustig te houden en zei dat ze niet mocht bewegen. Daarna hield ik het verkeer tegen."

De vrouw kwam met haar mountainbike onder de truck terecht.
Hans Verbeke De vrouw kwam met haar mountainbike onder de truck terecht.

Bandencentrale

De toegesnelde brandweerlui zochten en vonden bij de nabijgelegen bandencentrale Forrez mensen en materiaal om de trekker op te tillen.


Werknemers Dimitri Vandecasteele, Xavier Depauw, Sven Vandenbroucke en Gjafer Hysemi repten zich met een heftruck ter plaatse en kropen nadien ook half onder de trekker om te helpen.


De hulpdiensten slaagden er al bij al snel in om de vrouw uit haar hachelijke situatie te halen. Het 52-jarige slachtoffer kreeg ter plaatse de dringendste zorgen toegediend en werd vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht.


Ze verkeerde niet in levensgevaar. Door het ongeval was het kruispunt zowat twee uur lang gedeeltelijk afgesloten voor het verkeer. Dat veroorzaakte files.

Tweede keer

Voor de hulpdiensten riep de plek van de botsing herinneringen op aan wat fietser Joeri Verbeeck uit Heule in april vorig jaar overkwam.


De toen 17-jarige student werd die dag gegrepen door een vrachtwagen, ook zonder dat de chauffeur iets in de gaten had. Pas aan het volgende kruispunt en op de plek waar gisteren het dodehoekongeval gebeurde, komt de truck tot stilstand,


Joeri werd liefst 600 meter meegesleurd. Hij overleeft het ongeval als bij wonder, maar speelt een arm en een oog kwijt. De jongeman is ook voor het leven zwaar verminkt in zijn gezicht.